Spresnili, o koľko sa zvýšia ceny plynu. Priemerná rodina si od nového roka priplatí zhruba 21 eur

TA3
29.6.2022 16:24

Ministerstvo hospodárstva spresnilo ceny plynu, ktoré by mali domácnosti platiť na nasledujúce roky. Navýšenie bude od 1. januára budúceho roka vo výške 33 percent pre tých ľudí, ktorí od augusta podpíšu so Slovenským plynárenským priemyslom nové štvorročné zmluvy. Na budúci rok domácnosti zaplatia za MWh 57 eur. Potom to ide na 65 eur, v roku 2025 na 72 eur a v roku 2026 na 76 eur za megawatthodinu.

Priemerná rodina s jedným malým dieťaťom, ktorá býva v dvojizbovom byte a plyn používa iba na varenie, si od nového roku priplatí približne o 21 eur viac. V roku 2024 by si priplatila 14 % navyše, v tom ďalšom roku ďalších 11 % a v poslednom štvrtom roku ďalších 6 percent.

V závislosti od toho, koľko domácnosť využíva plyn, ceny porastú od zhruba 20 eur do 400 eur. Domácnosti budú mať aj druhú možnosť, podpísať s SPP iba ročný kontrakt. Ak by sa pre takúto možnosť rozhodla priemerná rodina s jedným malým dieťaťom žijúca v dvojizbovom byte medziročne by si priplatila približne o 38 percent viac. Ministerstvo hospodárstva súčasne plánuje zmeniť legislatívu, aktuálne je totiž možné zmluvu o odbere plynu predčasne vypovedať, po novom to už možné nebude.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok