Čína schválila ďalší zákon na kontrolu internetu

TASR, TA3
28.12.2012 14:37

Poskytovatelia internetového pripojenia sú navyše povinní všímať si nevhodný obsah a informovať o ňom úrady. Nové pravidlá zahŕňanú aj povinnú identifikáciu používateľov internetu.

Čínska vláda sprísnila dnes kontroly užívateľov internetu prijatím pravidla, podľa ktorého sa musia registrovať poskytovateľom internetových služieb vlastnými menami.

Podľa agentúry AP je to následok zverejňovania správ o zneužívaní a korupcii z prostredia vládnucej strany na internete. Cenzorské opatrenie schválili čínski zákonodarcovia na dnešnom zasadnutí, ktoré ukončí päťdňovú schôdzu parlamentu. Prihlasovanie pod vlastným menom tak zruší pozíciu internetu ako miesta, kde je možné sa anonymne sťažovať na korupciu a úradné zneužitia moci.

Podľa vlády je však cieľom opatrenia ochrana osobných informácii používateľov a zamedzenie zneužívaní, ako je napríklad nevyžiadaná pošta.
Peking propaguje používanie internetu ako prostriedku pri podnikaní a vzdelávaní, ale zakazuje materiály, ktoré považuje za podvratné či obscénne a blokuje prístup na množstvo stránok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok