Očkovanie proti opičím kiahňam naberá na obrátkach. V USA uvoľnili 56-tisíc dávok

TA3 TASR
29.6.2022 09:10

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v utorok oznámilo, že okamžite dáva k dispozícii 56.000 dávok vakcíny proti opičím kiahňam do oblastí s vysokou mierou šírenia nákazy. Informovala o tom agentúra AFP.

Nemecko: Osoby nakazené opičími kiahňami by sa mali izolovať aspoň 21 dní
TASR/AP

Tento počet je päťkrát vyšší než množstvo doteraz distribuovaných vakcín, píše AFP. Ide o súčasť posilnenia očkovacej kampane proti opičím kiahňam v USA. David Boucher z amerického ministerstva zdravotníctva povedal, že federálna vláda v utorok uvoľnila ďalších 56.000 dávok vakcíny Jynneos, ktorá bola pôvodne vyvinutá proti pravým kiahňam.

CDC doteraz očkovanie proti opičím kiahňam odporúčalo len ľuďom, u ktorých bol potvrdený kontakt s nakazenými osobami. Riaditeľka CDC Rochelle Walenská však povedala, že centrum už takéto očkovanie odporúča aj ľuďom, ktorí v nedávnom období prišli do kontaktu s kiahňami, no ten nebol oficiálne potvrdený prostredníctvom zaznamenávania prípadov nákazy a sledovania kontaktov. 

Walenská pripomenula, že na celom svete od prepuknutia nákazy na začiatku mája doteraz odhalili 4700 prípadov opičích kiahní, z nich 306 hlásili v USA. Žiadny z prípadov podľa jej slov nebol smrteľný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok