Navaľného právnici nesmú do väzenia nosiť notebooky ani smartfóny. Jeho sťažnosť k veci odmietli

TA3 TASR
28.6.2022 15:52

Krajský súd v ruskom meste Vladimir potvrdil v utorok rozhodnutie okresného súdu, ktorý právnikom opozičného politika Alexeja Navaľného zakázal, aby si na stretnutia so svojím mandantom vo väzení nosili notebooky a smartfóny.

Alexej Navaľnyj 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Navaľnyj sa na súdnom pojednávaní zúčastnil prostredníctvom videospojenia z väznice v meste Melechov, kam ho previezli v polovici júna, informovala agentúra AP. Navaľného sťažnosť v tejto veci sa týkala ešte pomerov vo väznici v meste Pokrov, v ktorej si odpykával trest, dokým ho previezli do Melechova. Namietal proti tomu, že jeho právnici museli pred každým stretnutím s ním odovzdať svoje mobilné telefóny, notebooky, diktafóny, elektronické médiá a zariadenia na ukladanie dát, ako aj príslušenstvo k nim.

Navaľnyj v tejto veci podal sťažnosť na súd v meste Petuški, ktorý však jeho podnet 25. marca zamietol. Tri dni pred tým lefortovský súd v Moskve odsúdil Navaľného na ďalších deväť rokov vo väzení s maximálnym stupňom stráženia a na pokutu 1,2 milióna rubľov (21.585 eur) za podvod a pohŕdanie súdom. Politik svoju vinu nepriznal.

Agentúra AP pripomenula, že mnohí Navaľného blízki spolupracovníci odišli do exilu a viacerí z tých, čo zostali v Rusku, sú stíhaní. Posledným z nich je Iľja Jašin, ktorý bol v pondelok večer zadržaný a v utorok odsúdený na 15 dní väzenia za kladenie odporu polícii. Zasahujúci príslušníci polície vo svojom hlásení nadriadeným tvrdia, že Jašin jedného z nich chytil za uniformu a vulgárne ho urážal. Jašin to poprel, pričom uviedol, že policajti ho oslovili, keď sedel na lavičke so svojou priateľkou. Následne ho bez vysvetlenia požiadali, aby šiel s nimi.

"Nie som blázon, aby som sa pustil do bitky s tromi policajtmi," povedal Jašin vo videu zverejnenom v aplikácii Telegram. Na pojednávaní moskovského súdu Jašin v utorok vyhlásil, že bol zadržaný z politických dôvodov. Ide podľa neho o spôsob, ako naňho vyvíjať tlak, napríklad v súvislosti s komunálnymi voľbami v Moskve, keď sa mu takto snažia zabrániť v organizovaní predvolebnej kampane. Pripomenul, že "v posledných dňoch sa mestom prehnala séria zatknutí nezávislých poslancov".

Jašin tiež vyjadril predpoklad, že jeho vzatie do väzby je "prológom k budúcej trestnej veci" - podobne ako v prípade opozičného politika Vladimira Kara-Murzu, ktorý je vo vyšetrovacej väzbe pre svoje protivojnové postoje a vyjadrenia.

Podľa Jašina ide tiež o ďalší náznak od príslušných úradov, aby z Ruska emigroval, čo on donedávna rozhodne odmietal. Jašin je od začiatku ostrým kritikom invázie ruských jednotiek na Ukrajinu, pričom je jedným z tých politikov a aktivistov, ktorí sa tzv. špeciálnu vojenskú operáciu aj verejne odvážia pomenovať slovom "vojna". V máji v tejto súvislosti dostal súdny príkaz zaplatiť pokutu 90.000 rubľov (1618 eur) za diskreditáciu ruskej armády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok