Ukrajina stratené územia späť nezíska, šušká sa v Bielom dome

TA3 ČTK
28.6.2022 12:09

Predstavitelia Bieleho domu strácajú istotu, že sa Ukrajine podarí získať späť celé územie, o ktoré prišla za štyri mesiace vojny s Ruskom. Tento názor medzi americkými predstaviteľmi podľa spravodajskej stanice CNN prevláda, aj keď USA a spojenci Ukrajine dodávajú stále modernejšie a výkonnejšie zbrane.

Biden vulgárne vynadal novinárovi:
TASR/AP

Poradcovia amerického prezidenta Joea Bidena v súkromí debatujú, ako a či by ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nemal pozmeniť definíciu "víťazstva" a priznať možnosť, že sa územie Ukrajiny nenávratne zmenšilo.

Tento pesimistický názor podľa zdrojov CNN neznamená, že USA chcú Ukrajinu nútiť k územným ústupkom Rusku za účelom ukončenia vojny. Je tiež možné, že sa ukrajinskej armáde v protiofenzíve podarí časť strateného územia získať späť.

"To, či sa im podarí územie dobyť späť čiastočne alebo úplne, závisí od toho, akú podporu im poskytneme," povedal jeden z poradcov pôsobiacich v Kongrese. Ukrajina podľa neho požiadala USA minimálne o 48 raketových systémov, zatiaľ získala prísľub ôsmich.

USA minulý týždeň ohlásili ďalších 450 miliónov dolárov na vojenskú pomoc Ukrajine a tento týždeň majú oznámiť, že pre ukrajinskú armádu kúpia pokročilý obranný systém zem-vzduch NASAMS.

Náladu v Bielom dome podľa CNN ovplyvňuje fakt, že sa Ukrajincom v posledných týždňoch nedarí zadržať ruský postup na Donbase. Denné straty dosahujú až 100 vojakov a Ukrajinci spotrebúvajú muníciu rýchlejšie, než ju je Západ schopný dopĺňať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok