Na tlak v Amazone mali doplatiť i slovenskí zamestnanci. Novinári porovnali podmienky

TA3 Samuel Drozda
2.7.2022 12:00

Americký gigant Amazon má u nás svoje sklady už nejaký čas. Do Česka, Poľska a na Slovensko expandoval z Nemecka, kde zamestnanci štrajkovali proti nevyhovujúcim pracovným podmienkami a vydobyli si lepšie. So skladmi a tovarom však prišli do našich končín aj kvóty na produktivitu, rôzne práva, podmienky a tlak, ktorý sa podľa zistení portálu BuzzFeed News odrazil aj na zdraví niektorých pracovníkov.

amazon (TASR)
TASR

Prvý celodenný štrajk bol v sklade Amazonu v roku 2013, uvádza web BuzzFeed News. Pred tromi pobočkami v Nemecku vtedy demonštrovalo sedemsto zamestnancov. Transparentmi s nápismi „Dnes bojujeme za rešpekt“ požadovali vyššie mzdy, lepšie zmluvy a skončenie kvót produktivity. Protestovala až tretina pracovníkov. Amazon takémuto návalu kolektívnej akcie nikdy nečelil. „Pripadalo mi to ako historický deň,“ povedal Andreas Gangl, ktorý v roku 2008 začínal v sklade Amazonu v nemeckom meste Bad Hersfelde a pracoval na oddelení vrátenia tovaru. "Myslím, že to bol najlepší deň."

S Nemcami nevybabrali

Zdalo sa, že Amazon, ktorý sa počas svojej histórie dôsledne snažil zabrániť odborom, sa otriasol. Štrajkujúci, ktorí sa združili, podľa prísnych pracovných zákonov Nemecka, získali významné ústupky - vyššie mzdy, trvalejšie zmluvy aj skončenie kvót na produktivitu. Gigant mal však iné plány.

Dva mesiace po prvom nemeckom štrajku Amazon oznámil, že po prvýkrát expanduje do strednej Európy. Počas nasledujúcich ôsmich rokov spoločnosť otvorila 12 logistických centier v susednom Poľsku, Česku a na Slovensku. Viac ako 30 000 pracovníkov v týchto troch krajinách teraz dodáva produkty pre západoeurópskych zákazníkov za menej ako polovicu miezd ich nemeckých kolegov. A to bez ochrany, ktorú si nemeckí zamestnanci vydobyli.

Pracovníci Amazonu v USA stoja pred skladom spoločnosti, aby hlasovali o odboroch AP Photo/Robert Bumsted

Investigatívni reportéri z webu BuzzFeed News skúmali dokumenty a spravili desiatky rozhovorov, z ktorých zistili, že pracovné podmienky v centrách Amazonu v strednej Európe pripomínajú tlakový kotol. Zamestnanci často pracujú až do vyčerpania, aby splnili stále rastúce kvóty. Interné údaje ukázali, že očakávania výroby sa každý týždeň zvyšujú pre najmenej tretinu ľudí pracujúcich v skladoch. 

Omdlievali od únavy

Zamestnanci troch stredoeurópskych zariadení povedali, že pravidelne boli svedkami toho, ako ich kolegovia omdlievali od únavy. Štyria zamestnanci zase uviedli, že ich pokarhali za to, že sa snažili organizovať alebo presadzovať lepšie pracovné podmienky. Jeden bývalý manažér ľudských zdrojov v Poľsku uviedol, že v priebehu jedného roka prepustil stovky ľudí, niektorých za to, že počas jedného mesiaca využili viac ako tri dni práceneschopnosti. "Prečo stavajú sklady v Poľsku?" spýtal sa personalista a pokračoval. "Pretože to nie je Nemecko."

Expanzia do strednej Európy bola bezprecedentná. Po celé roky boli Poľsko, Česko a Slovensko jedinými krajinami, ktoré mali sklady Amazonu, ale nemali webovú stránku Amazonu. I keď v roku 2021 spustili poľskú stránku Amazonu, Slovensko a Česko stále žiadnu nemajú, píše BuzzFeed News.

Po prvý raz spoločnosť vstúpila do krajín výlučne kvôli ich práci, nemala záujem o ich spotrebiteľské trhy. Plán sa však vyplatil. V priebehu jedného roka sa sklady v Poľsku stali najproduktívnejšími na svete a každý deň doručovali státisíce balíkov do Nemecka a ďalších krajín západnej Európy. Úspech stratégie odrážal model, ktorý Amazon roky zdokonaľoval. Reportéri z BuzzFeed uvádzajú, že spoločnosť vyvinula svoje najlepšie centrá zneužívaním slabých mechanizmov presadzovania práva v krajinách s pracovnými zákonmi podobnými tomu, kde Amazon prvýkrát získal dominanciu, teda USA.

Logistické centrum spoločnosti Amazon v Seredi TASR/Henrich Mišovič (ilustračné)

Poď k nám pracovať

V Poľsku je Amazon schopný priblížiť sa "k tomu, čo robia USA", povedal bývalý vysoko postavený manažér v Poľsku, ktorý zo strachu z odvety požiadal o anonymitu. Najproduktívnejšie sklady Amazonu boli dlho v USA. Ako spoločnosť expandovala cez Poľsko a strednú Európu, svoju taktiku produktivity vycibrenú pod americkými pracovnými zákonmi rozšírila aj sem. Ako je to v prípade skladov Amazonu všade, aj vedenie spoločnosti v Poľsku, na Slovensku a v Česku sa spolieha na neustály prílev nových pracovníkov.

Aby Amazon naplnil svoje nové prevádzky v regióne, robil nábor ďaleko za mestami, ktoré sú najbližšie k zariadeniam. Propagačné kampane robil v mestách v okruhu 160 kilometrov. Daniela, ktorá býva asi 50 kilometrov od skladu na Slovensku, sa o práci dozvedela od muža, ktorý rozdával letáky na autobusovej stanici. Henryk, ktorý žije v meste Lobez, asi 88 kilometrov od zariadenia v Štetíne, sa o práci dopočul od suseda. Katarína, ktorá býva asi 80 kilometrov od pražského skladu, videla online reklamu. Jeden pracovník v Prahe a ďalší v Štetíne žili na Ukrajine, keď na Facebooku narazili na príspevok dočasnej agentúry.

Iní videli reklamy na autobusoch a bilbordoch. Bývalý personalista zo Štetína povedal, že na dne kôpky hotovosti, ktorú vybral z bankomatu, našiel papierik oznamujúci otvorenie nového Amazon centra, uvádza portál.

Vnútri logistického centra spoločnosti Amazon v Seredi TASR/Marko Erd (ilustračná)

Rozdielny meter

Päťdesiatsedem ročný Gabriel, ktorý sa zamestnal v Amazone na Slovensku, žije v Nových Zámkoch, kde sú možnosti zamestnania obmedzenejšie ako vo väčších mestách. Pracoval na oddelení vrátenia tovaru, kde pracovníci rozbaľujú škatule, kontrolujú položky, či nie sú poškodené, a potom ich triedia podľa toho, či sa dajú ďalej predať.

Hoci mal rovnaké povinnosti ako Andreas Gangl v Nemecku, nevedel, že pracuje v iných podmienkach ako jeho kolegovia na západe. Zatiaľ čo Gangl a jeho kolegovia v Bad Hersfelde na rovnakej pracovnej pozícii sedia na stoličkách počas ôsmich hodín, Gabriel a zamestnanci v Bratislavena Slovensku musia počas 10-hodinových zmien stáť. Zatiaľ čo Gangl už nemusel spĺňať požiadavky na produktivitu, Gabriel sa snažil a musel dosiahnuť svoje kvóty. "Všetko bolo o produktivite," povedal. „Bolo to pre mňa ťažké. Bolo to všetko také stresujúce, pracovať pod takým tlakom."

Gabriel dúfal, že si prácu udrží tak dlho, ako bude môcť, ale aby to dokázal, musel zvýšiť svoje čísla. Pamätá si, že počas jeho 19. dňa ako zamestnanca Amazonu, bola mimoriadne stresujúca zmena. Manažér, ktorý niesol kôpku papierov so zoznamom požadovaných čísel produktivity, sa „stále vracal, aby skontroloval, ako plníme tieto čísla,“ povedal. "Kontroloval nás celý čas." A tak sa Gabriel začal pohybovať rýchlejšie, vybaľoval škatule prichádzajúce na páse a umiestňoval ich do nádob v blízkosti, trikrát alebo štyrikrát za minútu.

Priestory logistického centra spoločnosti Amazon TASR - Henrich Mišovič

Skončil v nemocnici

V polovici smeny sa Gabriel začal cítiť veľmi zle. Točila sa mu hlava, bolo mu nevoľno a zrazu sa cítil unavený. Začal cítiť bolesť v hrudi. Šiel na ošetrovňu, ale v tú noc tam nebol žiadny lekár. Príznaky opísal manažérovi a ďalšiemu pracovníkovi, ktorí mu dali kávu. "Predpokladám, že boli do určitej miery znepokojení, ale prišlo mi to nedostatočné," povedal pre BuzzFeed News. 

Ako tam sedel, únava a bolesť sa len stupňovali. Povedal im, že chce ísť do nemocnice. Zavolali mu taxík. „Len čo sme vstúpili na pohotovosť, omdlel som a lekári ma museli resuscitovať," povedal. "Potom mi povedali, že som dostal infarkt a že som tam prišiel doslova na poslednú chvíľu." Spolupracovník a zástupca odborov podľa BuzzFeed News potvrdili jeho výpoveď. Práceneschopný bol päť mesiacov. 

Po niekoľko mesačnom pobyte sa vrátil ku svojej práci v sklade Amazonu. "Opäť som skončil v nemocnici," povedal. Tentoraz to nebol infarkt, len záchvat vyčerpania. Po tomto sa rozhodol odísť z práce a teraz je zamestnaný ako strážnik za nižšiu mzdu, ako zarábal v Amazone. "Možno keby som bol 100 % zdravý, v Amazone by som vydržal," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok