Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Trojvrstvová bakteriálna biobatéria vyrába elektrinu celé týždne

Trojvrstvová bakteriálna biobatéria vyrába elektrinu celé týždne
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Diverzifikácia zdrojov energie je kľúčovou súčasťou znižovania našej závislosti od fosílnych palív a jednou zo zaujímavých možností je aj využitie baktérií produkujúcich elektrinu. Inžinieri z Binghamtonskej univerzity pritom vyvinuli biobatériu, ktorá obsahuje tri vrstvy rôznych druhov baktérií, ktoré spoločne prijímajú slnečné svetlo a vyrábajú elektrinu.

Táto najnovšia biobatéria vychádza z dlhého radu projektov vedeckého tímu profesora Seokheuna Choia, ktorý už roky experimentuje s papierovo tenkými batériami na báze baktérií. Baktérie, ktoré sa bežne používajú v týchto zariadeniach, vyrábajú elektrinu ako vedľajší produkt svojho dýchania, živia sa živinami zo svojho okolia alebo dokonca slinami či potom. Jednou z ich nevýhod je však životnosť, preto sa Choi v rámci novej štúdie rozhodol vytvoriť biobatérie s dlhšou životnosťou kombináciou viacerých druhov baktérií, ktoré sa navzájom podporujú.

Tím poskladal komory obsahujúce rôzne baktérie do troch vrstiev. V hornej vrstve sa nachádzali fotosyntetické baktérie, ktoré získavali energiu zo slnečného svetla a produkovali organické molekuly, ktorými sa živili baktérie v nižších vrstvách. Baktérie v spodnej vrstve sú tie, ktoré generujú elektrinu z konzumácie týchto živín, pričom im pomáhajú niektoré chemické látky produkované baktériami v strednej vrstve.

Vedci testovali verzie týchto biobatérií s plochou 3 cm2 a zistili, že dokážu generovať elektrinu po dobu až niekoľko týždňov. Vďaka tomu by mohli byť užitočné na prevádzku malých senzorov alebo elektroniky v odľahlých oblastiach bez ľudského dohľadu. Súčasná verzia biobatérie nevyrába veľké množstvo elektriny, ale tím tvrdí, že výkon by sa dal zvýšiť pridaním ďalších jednotiek.

Práca na budúcich verziách sa zameria na to, aby boli schopné plávať na vode a samé sa regenerovať sa v prípade poškodenia. Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne Journal of Power Sources.