ONLINE: Okupanti zatkli starostu Chersonu, Bulharsko vyhostilo 70 ruských diplomatov

TA3 TASR ČTK
28.6.2022 06:42

Ruské bezpečnostné zložky zatkli starostu Chersonu Ihora Kolychajeva. Bulharsko vyhostilo 70 ruských diplomatov, z ktorých niektorí podľa končiaceho premiéra Kirilla Petkova priamo pracovali pre spravodajské služby. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:56 Zelenskyj tiež obvinil Rusko z toho, že je "teroristickým štátom". Kremeľ v reakcii na to uviedol, že ide o "PR kampaň na diaľku" na získanie ďalších západných zbraní.

23:12 Zelenskyj cez videohovor prehovoril na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN a navrhol vyslanie vyšetrovacej komisie do Kremenčuku, kde po ruskom raketovom údere na obchodné centrum zomrelo najmenej 20 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP. Zelenskyj na záver svojho vystúpenia vyzval k minúte ticha za obete vojny, ku ktorej sa podľa oficiálnych záberov OSN pripojil aj ruský veľvyslanec Dmitrij Poljanskij.

22:30 Exilová lídra bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská vo videoposolstve oslovila ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. "Naši ľudia sa teraz vzájomne podporujú a politici by im v tom mali pomáhať," vyhlásila Cichanovská v situácii, keď sa objavujú správy o tom, že sa bieloruská armáda pripojí k ruskej invázii na Ukrajine, píše server The Kyiv Independent.

22:05 Poľsko vyškolí štyristo ukrajinských lekárov v urgentnej medicíne, ošetrovaní na bojisku a liečbe mnohopočetných poranení vo vojnových podmienkach. Informovala o tom agentúra PAP.

21:53 Litovský parlament zakázal dovoz plynu z Ruska. Schválené zmeny zákona o zemnom plyne do budúcnosti neumožnia dodávateľom z krajín považovaných za hrozbu pre národnú bezpečnosť prístup do litovskej plynovodnej sústavy, informovala agentúra DPA.

21:30 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg potvrdil, že Turecko upustilo od svojich výhrad proti vstupu Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie.

21:21 Ruskí okupanti naplánovali referendum o anektovaní Doneckej oblasti na 11. septembra, tvrdí poradkyňa mariupolského starostu Petra Andriušenková. Okupačná správa podľa nej už získala inštrukcie na prípravu volebných komisií, píše agentúra Interfax-Ukrajina.

20:52 Nemecko a Holandsko pošlú na Ukrajinu ďalších šesť samohybných húfníc PzH 2000. Pred stredajším summitom NATO v Madride to oznámili ministerky obrany Christine Lambrechtová a Kajsa Ollongrenová.

20:23 Značky elitného alkoholu ako Smirnoff, Black Label, Johnnie Walker, Guinness, Baileys či Captain Morgan nebudú v Rusku dostupné. O prácu navyše príde viac ako 300 ruských zamestnancov firmy.

19:51 Rusko do štvrtkovej polnoci zablokuje obnovenie mandátu stálej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe na Ukrajine, ktorá tam pôsobí už 23 rokov. Ako pre AFP vysvetlil Henrik Villadsen, ktorý je od roku 2018 koordinátorom projektov OBSE na Ukrajine, Rusko "má právomoc zablokovať mandát (stálej misie OBSE) na konci júna a povedalo, že to urobí".

19:40 USA uvalili sankcie na viac než 100 firiem a jednotlivcov a zakázali dovoz zlata z Ruska.

19:38 Podľa štúdie NoBrainerData môže ruská vojna proti Ukrajine spôsobiť demografickú katastrofu v dôsledku nadmiery úmrtí súvisiacich s vojnou, extrémnej vnútornej mobility, nárastu emigrácie a menšieho počtu pôrodov. Na Twitteri o tom informoval The Kyiv Independent.

19:19 Francúzsky minister obrany Sebastien Lecornu oznámil, že Francúzsko čoskoro pošle na Ukrajinu obrnené vozidlá. Povedal tiež, že Francúzsko zvažuje poskytnúť Ukrajine protilodné rakety Exocet.

19:00 Rusko podniklo raketový útok na tretie najväčšie ukrajinské mesto Dnipro, uviedli tamojšie úrady. Starosta tejto priemyselnej metropoly Borys Filatov uviedol, že pod troskami autoservisu, ktorý bol pri útoku zničený, sú ľudia.

18:21 Bulharsko vyhostilo 70 ruských diplomatov, z ktorých niektorí podľa končiaceho premiéra Kirilla Petkova priamo pracovali pre spravodajské služby. Sofia odmieta zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí, dodal predseda vlády podľa agentúry BGNES. Odlet pracovníkov ruského zastúpenia v balkánskej krajine sa očakáva v nedeľu.

18:19 Ruské bezpečnostné zložky zatkli starostu Chersonu Ihora Kolychajeva. Informovala o tom jeho poradkyňa, podľa ktorej zadržanie súvisí s neochotou šéfa juhukrajinského mesta spolupracovať s ruskými okupantmi.

"Dnes ráno prišiel starosta Chersonu Ihor Kolychajev do jedného z komunálnych úradov, kde pracovali zostávajúci zamestnanci radnice. Akonáhle vystúpil z auta, okamžite ho zadržali ozbrojení príslušníci Rosgvardija a pravdepodobne aj FSB," oznámila poradkyňa starostu Halyna Ljaševská.

17:53 Ruské veľvyslanectvo v Sofii začalo zbierku na pomoc ruským vojakom bojujúcim na Ukrajine. Kampaň zatiaľ nevyvolala žiadnu reakciu zo strany bulharských úradov, na sociálnych sieťach ju však odsudzujú ľudia, ktorí sa stavajú proti invázii Moskvy na Ukrajinu, uviedol server Balkan Insight.

17:20 Do programu Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch zaradili organizátori aj ruský film Kapitán Volkonogov utiekol. Ukrajinskí režiséri však žiadajú, aby snímku stiahli, a otvoreným listom ich podporil aj ukrajinský veľvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis. Vedenie festivalu to však odmietlo. Informáciu pochádza zo servera Novinky.cz a otvoreného listu veľvyslanca. 

17:01 Spojené štáty zaviedli ďalší balík sankcií namierených proti Rusku v reakcii na inváziu na Ukrajinu. Nové opatrenia zakazujú import ruského zlata. Dotknú sa aj štátne firmy Rostech, ministerstva financií a niekoľkých bánk vrátane Bank of Moscow.

16:43 Počet obetí ruského raketového úderu na ukrajinské mesto Kremenčuk, kde v pondelok najmenej jedna strela zasiahla obchodné centrum, stúpol na 20. Podľa ukrajinských médií to dnes uviedol zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. Ďalších šesť desiatok ľudí je podľa neho zranených a vyše štyri desiatky sa nezvestné. 

16:30 V rámci výmeny zajatcov bolo v utorok na Ukrajinu vrátených 17 osôb, väčšinou príslušníkov ozbrojených síl. Podľa agentúry AFP o tom informovala ukrajinská tajná služba SBU. 

16:13 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že je v našom záujme podporovať Ukrajinu v obrane proti ruskej invázii. Náš svet bude nebezpečnejší, ak ruský prezident Vladimír Putin vyhrá, argumentoval tajomník.

15:26 Východoukrajinské mesto Lysyčansk  naďalej odráža ruské útoky, informoval v utorok prokyjevský gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. "Našou hlavnou úlohou je vydržať čo najdlhšie," dodal vo svojom statuse zverejnenom na platforme Telegram. 

15:14 Hasiči a vojaci prehľadávajú trosky obchodného centra v ukrajinskom Kremenčuku, kde sa po pondelkovom ruskom raketovom útoku podľa ukrajinských úradov stále nezvestuje 36 ľudí. V hoteli oproti obchodnému centru sa zhromaždili príbuzní nezvestných a obhorené trosky prezreli vyšetrovatelia možných vojnových zločinov. Stredoukrajinské mesto Kremenčuk vyhlásilo deň po útoku, ktorý neprežili dve desiatky ľudí, deň smútku, napísala dnes agentúra Reuters.

14:45 Britský premiér Boris Johnson uviedol, že vedúci predstavitelia skupiny G7 pracujú na nájdení spôsobu, ako umožniť Ukrajine vyvážať obilie. Johnson hovorí, že kľúčové posolstvo, ktoré musí svet počuť, je, že západné sankcie nebránia odvozu obilia z Ukrajiny, to podľa neho robí ruský prezident Vladimír Putin. "Kým bude Putin držať toto obilie ako rukojemníkov, bude to veľmi ťažké," povedal Johnson.

14:20 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v utorok naliehal na lídrov NATO, ktorí sa stretnú na summite v Madride, aby naďalej podporovali Ukrajinu v boji proti ruskej agresii. Informujú agentúry AFP a Reuters. 

13:46 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že požiar v nákupnom centre v Kremenčuku spôsobil "výbuch munície pre západné zbrane" uskladnenej v blízkosti obchodného centra. Informuje o tom britský denník The Guardian. 

13:15 Rusko musí byť po pondelkovom raketovom útoku na nákupné centrum v ukrajinskom meste Kremenčuk označené za "štátneho sponzora terorizmu", povedal v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje agentúra AFP. 

12:57 Ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková v súčasnosti – viac než štyri mesiace po začatí ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu – nevidí nijakú šancu na diplomatické a mierové riešenie situácie. "Putin zničí celú Ukrajinu a zabije celý ukrajinský ľud," povedala v utorok v rozhovore pre stanicu RTL/ntv v súvislosti s vojnou, ktorú nariadil ruský prezident Vladimir Putin. Informuje agentúra DPA. 

12:29 Rusko zaviedlo v utorok sankcie voči 25 americkým občanom vrátane manželky a dcéry amerického prezidenta Joea Bidena. Moskva tak urobila v rámci reakcie na "neustále sa rozširujúce sankcie USA proti ruským politickým a verejným činiteľom". Informujeme na základe oficiálneho vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí, zverejneného na webovej stránke tohto rezortu.

11:34 Náčelník generálneho štábu britskej armády Patrick Sanders v utorok vyhlásil, že Rusko bude po vojne na Ukrajine pravdepodobne ešte väčšou hrozbou pre európsku bezpečnosť než predtým. Informuje agentúra Reuters.

10:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol v utorok v telefonáte s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, že Ukrajina potrebuje obranné raketové systémy, aby zamedzila ruským útokom. Informuje agentúra Reuters. 

10:27 Rusi pokračujú v útokoch na Lysyčansk v Luhanskej oblasti a snažia sa ho odrezať, uviedol na sociálnej sieti Telegram miestny gubernátor Serhij Hajdaj. V Lysyčansku podľa Hajdaja nepriateľské sily ďalej ničia infraštruktúru a útočia aj na civilné ciele, ostreľovali napríklad tri benzínové pumpy alebo trhovisko, kde mohli očakávať zoskupenia ľudí. Niektoré štvrte v meste podľa gubernátora čelili ostreľovaniu opakovane a záchranári hľadajú v domoch obete. Lysyčansk je posledným veľkým mestom v Luhanskej oblasti, ktoré ukrajinská armáda po stiahnutí z priľahlého Severodonecku stále drží.

9:49 Hraničnými priechodmi prešlo v pondelok na Slovensko 2621 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 770 mužov, 1491 žien a 360 detí. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

9:29 Končiace francúzske predsedníctvo v Rade Európskej únie bolo náročné najmä z dôvodu vojny na Ukrajine, ale tiež pre dôsledky covidu. Preto niektoré priority nebolo možné dotiahnuť do konca. Uviedol to na stretnutí s novinármi francúzsky veľvyslanec na Slovensku Pascal Le Deunff, ktorý však označil predsedníctvo za úspešné. Vyzdvihol predovšetkým rýchlu reakciu Únie na ruskú agresiu a súvisiacu utečeneckú krízu.

8:38 Poľsko očakáva, že v novej bezpečnostnej stratégii Severoatlantickej aliancie bude Rusko definované ako agresor. Uviedol to šéf poľského Úradu pre národnú bezpečnosť Pawel Soloch. Ten v pondelok rokoval s prezidentom Andrzejom Dudom a vojenskými predstaviteľmi pred začiatkom summitu NATO v Madride.

8:20 Akýkoľvek zásah súvisiaci so situáciou na polostrove Krym zo strany členského štátu Severoatlantickej aliancie sa rovná vyhláseniu vojny Rusku, ktorá by mohla viesť až k tretej svetovej vojne. Vyhlásil to podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev.

7:41 Počet obetí po útoku na obchodné centrum v Kremenčuku stúpol podľa agentúry NEXTA už na 18.

7:24 Prestížnu Mierovú cenu nemeckého knižného obchodu (Friedenspreis des Deutschen Buchhandels) za rok 2022 získa ukrajinský spisovateľ, prekladateľ a hudobník Serhij Žadan.

Slávnostné odovzdávanie ceny je naplánované na 23. októbra, počas knižného veľtrhu vo Frankfurte nad Mohanom. Vo vyhlásení výboru pre udeľovanie tejto ceny sa uvádza, že Žadan ocenenie dostane za "výnimočnú umeleckú činnosť, rovnako aj za humanitárne aktivity, v rámci ktorých sa snaží pomáhať ľuďom z oblastí zasiahnutých vojnou - hoci pri tom ohrozuje svoj vlastný život".

6:56 Turecká spoločnosť Baykar v pondelok oznámila, že ukrajinskej armáde daruje tri zo svojich bezpilotných lietadiel. Baykar na Twitteri uviedla, že v kampani prostredníctvom crowdfundingu sa podarilo nazbierať dostatok peňazí na nákup niekoľkých dronov Bayraktar TB2. Tie majú Ukrajinci použiť na "obranu svojej vlasti".

6:41 Aj lídri skupiny siedmich hospodársky najvyspelejších krajín sveta G7 v pondelok odsúdili raketový útok Ruska na preplnené nákupné centrum v ukrajinskom meste Kremenčuk. Označili ho za "ohavný útok" a "vojnový zločin".

6:30 Ruská raketa zasiahla v pondelok obchodné centrum v meste Kremenčuk. Počet obetí už stúpol na 16, najmenej 59 ďalších utrpelo zranenia. Útok odsúdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj aj jeho západní spojenci. V nákupnom centre bolo podľa Zelenského viac ako 1000 civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok