EÚ sa musí pripraviť na vážne narušenie dodávok ruského plynu, povedala eurokomisárka

TA3 ČTK
27.6.2022 21:10

Európska únia sa musí pripraviť na vážne narušenie dodávok plynu z Ruska a členské krajiny by mali aktualizovať svoje núdzové plány. Po rokovaní ministrov energetiky EÚ to povedala eurokomisárka Kadri Simsonová, podľa ktorej Európska komisia v júli predloží plán, ako má európsky blok spoločne pravdepodobnému obmedzeniu čeliť.

Plynovod plyn 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Krajiny EÚ v pondelok podľa českého ministra priemyslu Jozefa Síkelu schválili povinné plnenie plynových zásobníkov, ktoré by do novembra mali byť plné zo štyroch pätín.

Niektorí činitelia sú presvedčení, že Rusko využije plánovanú údržbu plynovodu Nord Stream 1 pre trvalé odstavenie EÚ od dodávok plynu. Moskva podľa nich tento krok chystá ako odvetu za sankcie Únie vrátane čiastočného embarga na ruskú ropu. "Urobili sme veľa dôležitej práce, aby sme sa na to pripravili. Ale teraz je čas zvýšiť obrátky," povedala Simsonová novinárom s odkazom na očakávané "vážne narušenie" dodávok.

Rusko už prestalo dodávať plyn do niekoľkých únijných štátov vrátane Poľska, Bulharska či Dánska, inam objem dodávok obmedzuje. Niektoré krajiny vrátane Nemecka už vyhlásili mimoriadne opatrenia, česká vláda schválila novelu energetického zákona, ktorá umožní vyhlásenie takzvaného predchádzania stavu núdze v teplárenstve.

Podľa Simsonovej je dôležité prijímať koordinované kroky. Brusel v súčasnosti spisuje plán spoločného tlmenia dopadov náhleho nedostatku plynu, ktorý chce predložiť za niekoľko týždňov. Komisia okrem toho dojednáva kontrakty na dodávky skvapalneného plynu so Spojenými štátmi či Nórskom, ktoré však ruský plyn nahradí len sčasti.

Ministri v pondelok definitívne schválili normu zavádzajúcu povinné plnenie plynových zásobníkov. Do tohtoročného novembra budú musieť byť plné najmenej z 80 percent, od budúceho roka potom z 90 percent. Jednotlivé štáty sa v súčasnosti v príprave na tento limit veľmi líšia - zatiaľ čo Poľsko má zásobníky naplnené na 97 percent, Nemecko na 57 a Maďarsko na 39 percent. Česko má podľa Síkelovho vyjadrenia z minulého týždňa plné dve tretiny objemu zásobníkov.

"Ubezpečil som kolegov zo všetkých členských krajín, že hlavnou prioritou nášho predsedníctva bude energetická bezpečnosť," povedal Síkela, ktorý na dnešnom rokovaní prebral od francúzskej kolegyne vedenie ministerských zasadnutí na budúci pol roka. Medzi ďalšie témy, ktoré chce Česko v energetickej oblasti do konca roka riešiť, sú podľa neho energetické úspory v budovách či zavádzanie vodíkovej infraštruktúry s prihliadnutím na využitie biometánu a ďalších bioplynov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok