Putin sa na jeseň zúčastní summitu najväčších svetových ekonomík G20

TA3 ČTK
27.6.2022 17:02

Ruský prezident Vladimir Putin sa po obdržaní oficiálnej pozvánky zúčastní summitu najväčších svetových ekonomík G20, ktorý sa má konať na jeseň v Indonézii. Podľa agentúry TASS to v pondelok uviedol Putinov poradca Jurij Ušakov.

Kto nahradí Putina?
Vladimir Putin

Západ kvôli ruskej agresii voči Ukrajine tlačil na to, aby Moskva bola z tejto skupiny vylúčená. Nie je zatiaľ jasné, či pôjde o Putinovu osobnú účasť alebo či vystúpi prostredníctvom videospojenia.

"Áno, potvrdili sme, že sa s našou účasťou počíta," uviedol Putinov zahraničnopolitický poradca Ušakov s tým, že je "ešte veľa času" na rozhodnutie, či prezident poletí na schôdzku plánovanú na 15. a 16. novembra osobne alebo nie. "Obdržali sme však formálne pozvanie, čo je veľmi dôležité vzhľadom na to, že na Indonézanov je vyvíjaný nátlak zo strany západných krajín," dodal.

Západné krajiny na čele so Spojenými štátmi sa usilovali o to, aby Indonézia, ktorá tento rok skupine G20 predsedá, Rusko zo zasadnutia vylúčila po jeho útoku proti Ukrajine. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová však v nedeľu uviedla, že je pre účasť Západu na zasadnutí aj v prípade, že na ňom bude prítomný aj ruský prezident. "Myslím, že bude lepšie, keď mu do očí povieme, čo si myslíme, ak príde," povedala.

Podľa nemeckého kancelára Olafa Scholza je G20 dôležité fórum, ktoré nemožno kvôli ruskej agresii bojkotovať, o svojej účasti na tomto vrcholnom stretnutí chce preto rozhodnúť až neskôr. Varoval aj pred pádom do pasce ruského prezidenta Putina, ktorý sa snaží tvrdiť, že svet je rozdelený na Západ a všetky ostatné.

Indonézsky prezident Joko Widodo bude vo štvrtok konať v Moskve, kam zamieri z Ukrajiny. Podľa agentúry AFP bude prvým ázijským vodcom, ktorý od vypuknutia vojny navštívi obe znepriatelené krajiny. Pozvánku na summit dostal aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten odpovedal, že sa zúčastní aspoň cestou videokonferencie. Už vlani v októbri sa Putin zúčastnil summitu G20 v Ríme kvôli pandémii Covidu-19 len cez videospojenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok