Ubľa končí s pomocou utečencom z Ukrajiny. Štát obci stále nepreplatil výdavky

TA3 TASR
27.6.2022 17:04

Obec Ubľa na slovensko-ukrajinskej hranici bude "v pohotovosti" pre poskytovanie pomoci vojnovým utečencom z Ukrajiny do konca júna. Počet lôžok, ktoré mala k dispozícii pre vysídlencov, zredukovala na približne 20, od júla nebude na dohodu zamestnávať štyroch dobrovoľníkov, ktorí na hraničnom priechode i v obecnom záchytnom mestečku pomáhali hasičom.

Lievik v Užhorode sa napĺňa. S náporom utečencov by mohla pomôcť armáda, myslí si Hegerov poradca
TASR/Milan Kapusta

Dôvodom je, že štát obci stále nepreplatil výdavky spojené so zvládnutím prílevu vojnových utečencov, kultúrny dom tiež potrebuje opraviť. Uviedla to starostka Nadežda Sirková. "Do konca júna vydržíme, ale od júla všetko zastavím. Od februára som ešte nevidela ani cent. Takto sa ďalej fungovať nedá, my už peniaze v rozpočte nemáme. Robíme tak, ako nám bolo povedané, a nič sa nedeje," povedala.

Podotkla, že od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine poskytla obec nejaký druh pomoci približne 75.000 až 78.000 ľuďom. Chod kultúrneho domu ako núdzového prechodného ubytovania je obec pripravená udržať do konca júla, v auguste ho uzavrie. "Potrebujeme opraviť všetky priestory, sociálne zariadenia, vymaľovať. Je to dosť poničené po tom húfe ľudí, čo prešiel cez Ubľu," ozrejmila Sirková. 

Ak by v tom čase malo dôjsť k ďalšej utečeneckej vlne, záchytný tábor je obec schopná zriadiť do hodiny. Aj keď majú sklad s humanitárnou a potravinovou pomocou stále otvorený, podľa Sirkovej ho už nevyužívajú. Rezort vnútra informoval, obec by sa refundácie nákladov spojených so zabezpečením zvládnutia utečeneckej vlny z Ukrajiny mala dočkať v najbližších dňoch.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok