Ruské rakety zasiahli nákupné centrum v Kremenčuku, pribudli obete a ranení

TA3 TASR
27.6.2022 16:47

Ruské rakety v pondelok zasiahli zaplnené nákupné centrum v Kremenčuku v Poltavskej oblasti na Ukrajine. Podľa vyhlásenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na sociálnej sieti Telegram sa v budove nachádzalo viac než tisíc civilistov. Útok odsúdili viacerí svetoví lídri.

Nákupné centrum nepredstavovalo pre ruskú armádu žiadne nebezpečenstvo a nemalo ani strategický vojenský význam. Je preto presvedčený, že "okupantov hnevá snaha ľudí žiť normálny život".

Najmenej desať mŕtvych a 40 zranených si vyžiadal v pondelok ruský raketový útok na nákupné centrum Amstor v Kremenčuku v Poltavskej oblasti na Ukrajine. Oznámil to na sociálnej platforme Telegram náčelník Poltavskej oblastnej vojenskej správy Dmytro Lunin.

Zachraňujú preživších

Lunin sa odvolal na Ukrajinskú štátnu službu pre výnimočné situácie, podľa ktorej požiar v nákupnom centre zasiahol plochu jedného hektára. Na likvidáciu požiaru nasadili 115 členov záchranných zložiek, 18 kusov techniky a aj požiarny vlak. Na záchrannej operácii sa podieľa tiež polícia, Národná garda i armáda. Šírenie požiaru sa medzičasom podarilo zastaviť.

"Už teraz je všetkým jasné, čo je cieľom Ruska – genocída Ukrajincov," komentoval útok Lunin.

Náčelník Poltavskej oblastnej vojenskej správy Dmytro Lunin útok odsúdil ako "vojnový zločin" a "zločin proti ľudskosti". "Je to otvorený a cynický akt teroru voči civilnému obyvateľstvu. Rusko – teroristický štát," napísal Lunin taktiež na Telegrame. V Kremenčuku sa nachádza najväčšia ropná rafinéria na Ukrajine.

Záchranári vyslobodzujú zranených z trosiek.

Útoky odsúdili viacerí lídri

Úrad generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa a tiež americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odsúdili tento raketový útok. "Akýkoľvek útok, ktorý zasiahne nákupné centrum, je naskrz ohavný," povedal Guterresov hovorca Stéphane Dujarric.

Kritikou nešetril ani britský premiér Boris Johnson, útok podľa neho ukazuje "krutosť a barbarstvo" Putina. "Putin si musí uvedomiť, že týmto svojím správaním iba posilní odhodlanie Spojeného kráľovstva a všetkých ostatných krajín skupiny G7 stáť pri Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné," povedal Johnson.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok