Rusko odmieta tvrdenie, že zbankrotovalo. Ak platby neprešli, nie je to náš problém, uviedol Peskov

TA3 ČTK
27.6.2022 11:52

Ruská federácia odmieta tvrdenie, že sa prvýkrát od boľševickej revolúcie pred viac ako 100 rokmi ocitla v platobnej neschopnosti. Úroky, ktoré mala zaplatiť, držiteľom dlhopisov odoslala, oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Pokiaľ peniaze nedorazili, sú na vine sankcie, ktoré na Rusko uvalili západné krajiny, dodal.

rubeľ (ČTK)
ČTK

V nedeľu večer vypršala 30-dňová lehota, v ktorej mali zahraniční držitelia dvoch emisií dlhopisov dostať úrok celkom zhruba za 100 miliónov dolárov. Peniaze, ktoré Moskva odoslala, ale kvôli sankciám uvaleným na Rusko za jeho februárovú inváziu na Ukrajinu, neprešli cez medzinárodné vysporiadacie centrum Euroclear v Belgicku. To zaisťuje hladký priebeh zahraničných platieb.

"To nie je náš problém," povedal Peskov novinárom k sankciám, ktoré Moskve znemožňujú posielať peniaze ľuďom na Západe. "Neexistujú dôvody na to, aby sme túto situáciu označili za platobnú neschopnosť," uviedol ďalej.

"Tieto tvrdenia o takzvanom defaulte sú absolútne nesprávne," dodal hovorca Kremľa s tým, že Moskva svoj dlh vyrovnala už v máji.

Rusko sa v platobnej neschopnosti ocitlo aj v roku 1998, vtedy sa to ale týkalo len záväzkov v miestnej mene. Teraz ide o záväzky voči zahraničiu, ktoré Rusko naposledy neuhradilo po boľševickej revolúcii z roku 1917. Vtedajší vodca Vladimir Iľjič Lenin odmietol zaplatiť dlhy cárskeho Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok