Samí muži a jedna žena. Najmocnejší lídri sveta sa stretli na zámku ďaleko od ľudí

TA3
27.6.2022 13:10

Predstavitelia skupiny veľkých svetových ekonomík G7, teda Nemecka, USA, Británie, Francúzska, Talianska, Japonska a Kanady, sa stretli v Bavorsku. Témou rozhovorov je spoločný postup voči ruskej agresii. Ktoré miesto si na rokovania vybrali najmocnejší ľudia sveta?

Samí muži a jedna žena. Najmocnejší lídri sveta sa stretli na zámku ďaleko od ľudí
AP/Markus Schreiber

Zámok Elmau leží v nadmorskej výške približne 1000 metrov. Obklopujú ho hory a nachádza sa zhruba 18 kilometrov od lyžiarskeho strediska Garmisch-Partenkirchern, 100 kilometrov južne od Mníchova a 40 kilometrov severne od Innsbrucku.

Tento alpský zámok bol postavený v rokoch 1914 až 1916. Svojho času patril medzi obľúbené miesta bavorského kráľa Ľudovíta. Jeho história je spätá s bavorským protestantským teológom a filozofom Johannesom Müllerom. Pre duchovného Müllera a jeho spolok priaznivcov nemeckých asketických voľnomyšlienkárov slúžil ako útočisko. Müller bol však stúpencom nacizmu, a tak bol nútený podrobiť sa po druhej svetovej vojne denacifikácii.

Zámok bol zabavený americkou okupačnou mocou, neskôr ho od roku 1947 Bavorsko využívalo ako sanatórium. Začiatkom 50. rokov 20. storočia bol zámok vrátený potomkom zakladateľa a zariadený ako hotel. Renováciou prešiel v roku 1997 a odvtedy patrí k hotelom najvyššej triedy. Je miestom kultúrneho využitia s koncertmi, prednáškami, tanečnými akciami či stretnutiami literátov. Vedie naň okrem peších turistických ciest iba jedna cesta, kde sa platí mýto.

Summit G7 nehostí prvýkrát

Elmau už raz bol miestom stretnutia svetových elít. Summit G7 sa tam konal v júni 2015. Zámok sa tak na niekoľko dní stal domovom pre vtedajšiu nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú či amerického prezdienta Baracka Obamu.

Témou aktuálneho summitu je predovšetkým zevedenie zákazu dovozu ruského zlata. Skupina G7 podľa Joea Bidena zákaz oznámi spoločne. "Tento export prináša Rusku desiatky miliárd dolárov," priblížil šéf Bieleho domu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok