Rusko manipuluje legislatívou, aby mohlo pokračovať v skrytej mobilizácii

TA3
27.6.2022 10:41

Štátna duma plánuje v utorok 28. júna revíziu novely zákona o vojenskej službe. Tá by vojenským predstaviteľom umožnila ponúkať zmluvy mladým mužom ihneď po dosiahnutí plnoletosti či ukončení strednej školy. Vynechala by sa tak povinnosť absolvovať vojenskú službu. Informuje o tom Inštitút pre štúdium vojny.

Rusko vojaci armáda 1140 px (TASR)
TASR

Kyjev tento krok označil za "skrytú mobilizáciu". Podľa šéfa ukrajinského riaditeľstva sapravodajskej služby Kyryla Budanova tak Ukrajinci nemôžu pred začatím protiofenzívy čakať, kým Rusi vyčerpajú svoj útočný potenciál.

Budanov tiež poznamenal, že Kremeľ už vyslal do vojny 330 000 vojakov, čo predstavuje viac ako tretinu všetkých ruských ozbrojených síl. Tvrdí, že Vladimir Putin bude v Rusku čeliť značnej opozícii, ak zvýši tento počet vykonaním všeobecnej mobilizácie.

Invázia má nového veliteľa

Inštitút pre štúdium vojny tiež informuje, že súčasným veliteľom ruskej invázie sa definitívne stal generálmajor Gennadij Židko. Objavil sa po boku ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a radil sa s ním počas inšpekcie pozemných síl na Ukrajine.

Informácie o zmene na poste veliteľa sa objavili už na konci mája, neboli však oficiálne potvrdené. Židkovo miesto po boku Šojgua pri návšteve Ukrajiny však podľa Inštitútu pre štúdium vojny túto zmenu potvrdzuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok