Zomrel veliteľ Púštnej búrky Norman Schwarzkopf

TASR, TA3
28.12.2012 07:34

Americký generál Norman Schwarzkopf, ktorý stál na čele medzinárodných koaličných síl počas operácie Púštna búrka z roku 1991, zomrel vo štvrtok vo veku 78 rokov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Schwarzkopf, vysokopostavený štvorhviezdičkový generál, zomrel vo svojom dom v Tampe na Floride. Príčina jeho úmrtia nebola bezprostredne známa. Počas operácie Púštna búrka vyhnali medzinárodné jednotky armádu vtedajšieho irackého prezidenta Saddáma Husajna z Kuvajtu.

Niekdajší veterán z Vietnamu velil viac než 54.000 americkým a 200.000 spojeneckým vojakom počas šesťtýždňovej vojny z roku 1991, ktorou ukončil svoju 34-ročnú vojenskú kariéru, píše Reuters. Operácia viedla k ukončeniu irackej okupácie Kuvajtu a tým aj ku koncu vojny v Perzskom zálive.

Bývalý americký prezident George H. W. Bush a jeho manželka Barbara "trúchlia nad stratou pravého amerického patriota a jedného z veľkých vojenských lídrov svojej generácie," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom Bushovým hovorcom. Bush starší je hospitalizovaný od konca novembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok