ONLINE: Pri ruskom ostreľovaní Charkova zahynulo päť ľudí. USA plánujú dodať moderné systémy

TA3 TASR ČTK
27.6.2022 06:43

Spojené štáty plánujú Ukrajine dodať sofistikované protilietadlové systémy na obranu pred ruskými útokmi. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas pondelkového online príhovoru k účastníkom summitu G7 navrhol vytvorenie globálneho mechanizmu na konfiškáciu zmrazeného alebo zaisteného ruského majetku. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:49 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil pondelkový raketový útok Ruska na nákupné centrum v ukrajinskom meste Kremenčuk za "bezočivý teroristický čin". Informovala agentúra AFP. 

23:05 Ukrajina žiada mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v reakcii na nedávne ruské útoky na civilistov. Oznámilo to v pondelok Albánsko, ktoré je počas júna predsedníckou krajinou v BR OSN. Informovala agentúra AFP.

21:41 Najmenej osem mŕtvych a viac ako 20 zranených si v pondelok vyžiadalo ostreľovanie východoukrajinského mesta Lysyčansk útočiacimi ruskými jednotkami. Podľa agentúry AFP o tom informoval prokyjevský gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

21:40 Ukrajina dostane nórske systémy protivzdušnej obrany NASAMS od USA.

21:31 Päť ľudí zahynulo a 22 osôb, vrátane piatich detí, utrpelo zranenia v pondelok pri ruskom ostreľovaní ukrajinského mesta Charkov. Uviedol to gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov v príspevku na sociálnej sieti Telegram. 

21:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok varoval, že Ukrajina odpovie na každý prípadný pokus o útok zo separatistického moldavského regiónu Podnestersko. Vyjadril tiež presvedčenie, že informácie o údajnom ohrození Ukrajiny z Podnesterska šíri Rusko. 

21:16 Európska únia poskytla Ukrajine vybavenie potrebné pre ochranu zdravia verejnosti pred chemickými, biologickými, rádiologickými a jadrovými hrozbami. Informovala o tom v pondelok Európska komisia, píše agentúra DPA 

21:10 EÚ sa musí pripraviť na vážne narušenie dodávok plynu z Ruska, povedala komisárka Kadri Simsonová. Komisia v júli predloží plán, ako mu má EÚ spoločne čeliť.

20:35 Predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk vyzval na vylúčenie Ruska z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a z Parlamentného zhromaždenia OBSE.

20:24 Záchranári vyslobodzujú zranených z trosiek nákupného centra.

20:15 Úrad generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa a tiež americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odsúdili raketový útok Ruska na zaplnené nákupné centrum.

19:56 "Veľké nákupné centrum v Kremenčuku so stovkami civilistov vo vnútri bolo zasiahnuté ruským úderom. Rusko je hanbou ľudstva a musí niesť následky. Reakciou by malo byť viac ťažkých zbraní pre Ukrajinu, viac sankcií voči Rusku a viac podnikov opúšťajúcich Rusko,“ napísal ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.

19:54 Grécke ministerstvo zahraničia uviedlo, že Moskva nemá na vyhostenie gréckych diplomatov žiadne pádne dôvody. Podľa Atén sa zamestnanci gréckej ambasády v Moskve správajú profesionálne, dodržiavajú zásady medzinárodného práva a pravidlá viedenského dohovoru.

19:50 Ruský raketový útok na zaplnené nákupné centrum v Kremenčuku v Poltavskej oblasti ukazuje "krutosť a barbarstvo" ruského prezidenta Putina. Vyhlásil to britský premiér Boris Johnson.

19:44 Gibraltársky súd nariadil predaj superjachty ruského oligarchu Dmitrija Pumpianského zhabanej v marci na základe sankcií uvalených na Moskvu v súvislosti s vojnou na Ukrajine. 

19:27 Kanada predstavila ďalšie opatrenia, ktoré sú reakciou na inváziu Ruska na Ukrajinu. Ich súčasťou sú ďalšie sankcie a zákaz vývozu technológií, ktoré by mohli pomôcť zlepšiť ruské zbrojné výrobné kapacity, vyplýva z vyhlásenia úradu premiéra Justina Trudeaua.

19:20 Najmenej desať mŕtvych a 40 zranených si vyžiadal v pondelok ruský raketový útok na nákupné centrum Amstor v Kremenčuku v Poltavskej oblasti na Ukrajine. Oznámil to na sociálnej platforme Telegram náčelník Poltavskej oblastnej vojenskej správy Dmytro Lunin.

18:44 Rusko svojím vojenským vpádom na Ukrajinu natoľko otriaslo medzinárodným usporiadaním, že vo vzťahu s Moskvou sa už nemožno vrátiť do stavu pred inváziou. V pondelok to na summite veľkých svetových ekonomík G7 v bavorskom alpskom zámku Elmau vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz. Zopakoval, že Ukrajina sa môže na pomoc Západu naďalej spoľahnúť.

17:58 Ruské ministerstvo zahraničia si v pondelok predvolalo grécku veľvyslankyňu, aby ju uvedomilo, že vyhlásilo osem gréckych diplomatov za nežiaduce osoby. Oznámila to agentúra TASS a uviedla, že ide o ruskú odvetu za skoršie vyhostenie ruských diplomatov a tiež za to, že Atény dodali Kyjevu vojenskú techniku.

17:16 Spojené štáty plánujú Ukrajine dodať sofistikované protilietadlové systémy na obranu pred ruskými útokmi. V pondelok to uviedol poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Informovala agentúra AFP. 

17:00 Ruský prezident Vladimir Putin sa po obdržaní oficiálnej pozvánky zúčastní summitu najväčších svetových ekonomík G20, ktorý sa má konať na jeseň v Indonézii. Podľa agentúry TASS to v pondelok uviedol Putinov poradca Jurij Ušakov.

16:58 Počítačové systémy štátnych a súkromných inštitúcií v Litve zasiahli v pondelok DDoS útoky. Vo vyhlásení zverejnenom litovským ministerstvom obrany o tom informovalo Národné centrum pre kybernetickú bezpečnosť. Správu o tom priniesla agentúra Reuters. 

16:38 "Rusko útočí na nákupné centrum v meste Kremenčuk, zatiaľ čo sa v ňom nachádza viac ako tisíc ľudí," uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Obchod je v plameňoch, hasiči sa snažia požiar uhasiť, počet zatiaľ nie je jasný," povedal prezident. Informuje The Kyiv Independent.

16:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas pondelkového online príhovoru k účastníkom summitu G7 navrhol vytvorenie globálneho mechanizmu na konfiškáciu zmrazeného alebo zaisteného ruského majetku. informovala o tom agentúra AFP. 

15:41 Achmetov podal žalobu na Rusko. Najbohatší ukrajinský oligarcha Rinat Achmetov 27. júna uviedol, že podal na Európskom súde pre ľudské práva žalobu na Rusko za hrubé porušenie svojich vlastníckych práv. Píše The Kyiv Independent na Twitteri. 

15:28 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal v pondelok lídrom skupiny G7, že ešte nenastal čas na otvorenie rokovaní s Ruskom, keďže sa Kyjev stále snaží upevniť svoje pozície. Uviedol to v pondelok nemenovaný francúzsky predstaviteľ po tom, ako sa Zelenskyj pripojil prostredníctvom videospojenia k summitu lídrov skupiny G7, informovala agentúra AFP.

15:18 Moldavská prezident Maia Sanduová pricestovala v pondelok na Ukrajinu. Jej návšteva sa koná len pár dní po tom, ako bol Moldavsku a Ukrajine na summite EÚ v Bruseli udelený štatút kandidátskej krajiny.

15:17 Lídri skupiny siedmich hospodársky najvyspelejších štátov sveta združených v skupine G7 vyjadrili v pondelok "vážne znepokojenie" v súvislosti s ruskými plánmi dodať v nasledujúcich mesiacoch do Bieloruska strely schopné niesť jadrové hlavice. Vyplýva to z vyhlásenia zo summitu G7, ktorý sa koná v Nemecku. Informovala agentúra AFP.

14:53 NATO zvýši počet vojakov schopných rýchleho nasadenia na viac ako tristotisíc, povedal pred summitom Aliancie generálny tajomník Jens Stoltenberg. Doteraz majú sily rýchlej reakcie štyridsaťtisíc vojakov.

14:06 Stovky obyvateľov držia v zajatí v meste Enerhodar v Záporožskej oblasti na Ukrajine, oznámil Kyjevom uznaný starosta Dmytro Orlov. V pondelok ho citoval portál britskej stanice Sky News.

13:51 Približne 500 civilistov sa podľa proruských separatistov stále nachádza v areáli chemickej továrne Azot vo východoukrajinskom meste Severodoneck. Civilisti nemôžu továreň opustiť, keďže sú tam niektoré úseky zamínované, povedal v pondelok predstaviteľ luhanských separatistov Rodion Mirošnik pre ruskú štátnu televíziu. Informuje agentúra DPA.

13:21 Skupina G7 bude naďalej vyvíjať tlak na Rusko v súvislosti s inváziou na Ukrajinu, uviedol v pondelok usporiadateľ summitu G7 v Nemecku - spolkový kancelár Olaf Scholz. Informuje agentúra AFP. 

13:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal v pondelok lídrov skupiny G7 o protivzdušné obranné systémy, viac sankcií voči Rusku a bezpečnostné záruky. Informuje agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na nemenovaného európskeho predstaviteľa.

13:02 Rusko v pondelok uvalilo sankcie na 43 kanadských občanov a zakázalo im vstup do krajiny v reakcii na západné sankcie voči Moskve. Informuje agentúra Reuters. 

12:26 Výdatné zrážky v pondelok postihli Ruskom anektovaný čiernomorský polostrov Krym. Desiatky domov boli zaplavené a obyvateľov z miest evakuovali po tom, čo v dôsledku lejaku došlo k vyliatiu rieky Bijuk-Karasu z brehov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady. 

12:17 Ďalší predstaviteľ kolaborujúci s ruskými okupantmi v juhoukrajinskom meste Cherson sa stal terčom pokusu o atentát, informoval v pondelok portál britskej stanice Sky News. Auto Iriny Machnevovej, ktorá je "v novej administratíve poverená záležitosťami vzdelávania a kultúry", podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS odpálili v meste Kachovka. Machnevová vyviazla bez zranení. 

11:43 Spojené kráľovstvo využije svoje schopnosti testovania DNA plodín, aby sa zabránilo tomu, že ukradnuté ukrajinské obilie sa dostane na svetové trhy. V pondelok o tom informoval portál britskej stanice Sky News.

11:32 Vojenská pomoc, ktorú Poľsko poskytlo Ukrajine od začiatku invázie, presiahla hodnotu 1,8 miliardy eur. Uviedol to v pondelok šéf kancelárie poľského premiéra Michal Dworczyk, podľa ktorého je Poľsko najväčším darcom vojenského vybavenia na Ukrajinu v Európe. Informuje agentúra PAP. 

10:53 Úrady v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny vyzvali v pondelok civilistov, aby sa urýchlene evakuovali z mesta Lysyčansk, ktoré je pod útokom ruských síl. Informuje agentúra Reuters a denník The Guardian. 

10:33 Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zrejme pozvú na štátnu návštevu Spojeného kráľovstva, informoval v pondelok britský denník Daily Telegraph a následne portál stanice Sky News. 

10:30 Rusko už dlhší čas čelí obvineniam, že kradne obilie a ďalšie plodiny ukrajinským poľnohospodárom na územiach, ktoré teraz okupujú ruské invázne sily. Stanica BBC dnes na svojom webe uviedla, že hovorila s ukrajinskými farmármi, analyzovala satelitné snímky a študovala ďalšie údaje v snahe získať dôkazy o tom, kam ukradnuté obilie putuje. Existuje podľa nej mnoho známok toho, že veľká časť plodiny putuje najprv na ukrajinský polostrov Krym, ktorý Rusko anektovalo už v roku 2014, a potom často do Sýrie či Turecka.

10:11 Rusko sa dostalo do platobnej neschopnosti. Niektorí majitelia dlhopisov ruskej vlády totiž v pondelok uviedli, že nedostali úhradu úrokov, ktoré boli splatné už pred mesiacom. Tolerančné obdobie na úhradu uplynulo v nedeľu. 

9:53 Viac ako sto tiel civilistov zabitých pri ruskom bombardovaní bolo objavených v budove v Mariupole. Napísal to na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odkazom na vyjadrenie Petra Andrjuščenka, poradcu mariupolského starostu.

9:15 O zákaze dovozu ruského zlata bude EÚ podľa nemeckého kancelára Olafa Scholza rokovať. Svoju účasť na summite G20 nechal otvorenú, fórum ale kvôli Rusku bojkotovať nechce.

8:47 Ruskí vojaci dnes pokračujú v útokoch na Lysyčansk, ktorý je posledným veľkým mestom, ktoré ukrajinská armáda drží v Luhanskej oblasti na východe krajiny. Informuje o tom agentúra Reuters.

8:42 Vojna na Ukrajine môže umožniť prekvitanie nelegálnej produkcie drog, kým budúcnosť trhu s ópiom závisí od osudu krízou zničeného Afganistanu. Upozornila na to v pondelok OSN vo svojej každoročnej globálnej správe o drogách. Informuje agentúra AFP. 

8:31 Okrem zákazu dovozu ruského zlata, Japonsko obmedzí poskytovanie audítorských, trustových a iných finančných služieb, zablokuje aktíva 70 osobám a zavedie obmedzenia súvisiace s ruským vojensko-priemyselným komplexom.

8:24 Víkendový ruský útok na Kyjev bol "pravdepodobne priamou reakciou" na summit G7 v Bavorsku, uviedol americký Inštitút pre výskum vojny.

7:42 Ruskí vojaci pokračujú v útokoch na Lysyčansk, ktorý je posledným veľkým mestom, ktoré ukrajinská armáda drží v Luhanskej oblasti na východe krajiny. Informuje o tom agentúra Reuters. Ukrajinský generálny štáb uviedol, že ruské oddiely sa s pomocou delostrelectva snažia blokovať mesto Lysyčansk z juhu. Ruskom podporovaní separatisti podľa agentúry TASS oznámili, že ruskí vojaci do mesta už vstúpili z piatich smerov, agentúra Reuters ale túto informáciu nemohla potvrdiť.

6:38 Raketový útok v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny si vyžiadal šesť obetí. Raketu odpálil ruský strategický bombardér typu Tu-22, oznámilo v pondelok ukrajinské operačné veliteľstvo Juh. Informácie priniesla agentúra DPA. 

6:35 Spojené štáty plánujú tento týždeň oznámiť, že zakúpili pre Ukrajinu pokročilý systém protiraketovej obrany zem-vzduch stredného až dlhého doletu. Pre televíziu CNN to v nedeľu povedal zdroj oboznámený so záležitosťou. 

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil v nedeľu večer príhovor k občanom Bieloruska, ktorých vyzval na solidaritu s Ukrajinou a zároveň varoval pred snahou Moskvy zatiahnuť ich do vojny. Informuje denník The Guardian.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok