Top udalosti týždňa: Parlament prelomil veto, prezidentka sa obráti na Ústavný súd, Ukrajina na ceste do EÚ

TA3 TASR ČTK
26.6.2022 18:14

Parlament prelomil veto. Vláda chce kompenzovať náklady štátnym zamestnancom. Na NAKA vypovedal šéf Hlasu. Koaličnej poslankyni hrozí osem rokov za mrežami. Pacientovi vyoperovali nesprávne oko. Káčer na bicykli má za sebou poslednú etapu. Ukrajina a Moldavsko získali kandidátsky status EÚ. HIMARS je na Ukrajine. Prezidentka V politike.

Top udalosti týždňa: Parlament prelomil veto, prezidentka sa obráti na Ústavný súd, Ukrajina na ceste do EÚ
TASR/Martin Baumann

Parlament prelomil veto

Národná rada SR v stredu prelomila veto prezidentky SR Zuzany Čaputovej v prípade zákona o financovaní voľného času dieťaťa. Zákon schválilo plénum v pôvodnom znení a odmietlo pripomienky hlavy štátu.

Schválenie zákona ako celku podporilo 77 zo 142 prítomných poslancov. Za boli všetci poslanci OĽANO, zdržal sa len Juraj Krúpa. Zákon podporilo aj hnutie Sme rodina. Prelomenie veta podporili aj nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu a poslanci pôsobiaci v ĽSNS. 

Za boli aj poslanci, ktorí v tomto volebnom období odišli z klubu OĽANO, a to Romana Tabák, Ján Mičovský a Ján Krošlák. Klub SaS bol proti. Poslanci Smeru-SD sa zdržali alebo boli proti. Poslanci pôsobiaci v strane Za ľudí sa pri hlasovaní zdržali. Rovnako sa zdržali aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.

Prezidentka sa obráti na Ústavný súd

Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje prelomenie veta poslancami v prípade protiinflačnej pomoci. Obráti sa však na Ústavný súd SR so žiadosťou o posúdenie ústavnosti legislatívneho procesu prijatého balíčka zákonov. Uviedol to hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Skrátené legislatívne konanie bolo v tomto prípade podľa prezidentky použité v rozpore s ústavou, keďže neboli splnené zákonné predpoklady na jeho uplatnenie. Vo vetovaných častiach tak nebol daný ani jeden z dôvodov na skrátené legislatívne konanie, poukázala.  

Sulík to kritizoval

"Obeťou nechutného spojenia OĽANO s fašistami na prelomenie veta pani prezidentky sú spoločné verejné financie nás všetkých," uviedol minister hospodárstva Richard Sulík v reakcii na prelomenie veta prezidentky SR Zuzany Čaputovej v prípade zákona o financovaní voľného času dieťaťa, tzv. prorodinného balíka.

Udalostiam sme sa venovali aj v relácii Téma dňa:

Vláda chce kompenzovať náklady štátnym zamestnancom

Štát navrhuje vyplatiť v aktuálnom roku zamestnancom v štátnej a verejnej správe jednorazovú pomoc vo výške 500 eur na osobu. Vláda chce takýmto spôsobom do konca roku vyplatiť v rámci pomoci 200 miliónov eur. Na sobotňajšej tlačovej konferencii to uviedli predseda vlády SR Eduard Heger a minister financií SR Igor Matovič.

Na NAKA vypovedal šéf Hlasu

Líder mimoparlamentného Hlasu-SD a expremiér Peter Pellegrini vypovedal v stredu ako svedok na Národnej kriminálnej agentúre v súvislosti s kauzou založenia a zosnovania zločineckej skupiny, v ktorej figuruje aj expremiér Robert Fico a exminister vnútra Robert Kaliňák. Potvrdil to novinárom po stredajšej tlačovej konferencii. Tvrdí, že odpovedal na všetky otázky vyšetrovateľa a nič nezatajoval.

"Patrím medzi asi 20 alebo 25 ľudí, ktorí sú predvolaní ako svedkovia v kauze obvinenia z organizovanej skupiny," priblížil Pellegrini. Tvrdí, že si výpoveďou splnil svoju povinnosť a odpovedal ako svedok na všetky otázky. Pýtať sa ho mali na vzťahy, personálne nominácie a aj ďalšie už medializované informácie. "To, čo som vedel, som im povedala veľmi presne. To, čo som nevidel, nepočul alebo som toho nebol svedkom, tak som, samozrejme, takisto pravdivo odpovedal a nič som nezatajoval," dodal.

Pellegrini nemá pocit ani vedomosť, že by za bývalých vlád niekto cielene kriminalizoval súčasného ministra financií Igora Matoviča či exprezidenta Andreja Kisku. Poukázal na to, že napokon za tejto vlády došlo k podaniu obžaloby v Kiskovej daňovej kauze.

Na margo daňovej kauzy Matoviča dodal, že ak reálne došlo k vynášaniu daňových tajomstiev, nie je to legitímne, rovnako ako nebolo legitímne vynesenie bankového tajomstva v prípade Filipa Rybaniča. Podotkol, že dokázať to a konať v takýchto prípadoch musia polícia a súdy.

Koaličnej poslankyni hrozí osem rokov za mrežami

Monika Kavecká tentoraz so sťažnosťou voči obvineniu z trestného činu machinácií pri verejnom obstarávaní neuspela. Dozorujúca prokurátorka dala za pravdu vyšetrovateľovi. Poslankyni Obyčajných ľudí a starostke obce Kunerad hrozí osemročný pobyt za mrežami.

Koaličnú političku dostala do problémov výstavba nájomných obecných bytov v Kunerade. Monika Kavecká od prevalenia kauzy tvrdí, že je nevinná. Pochopenie u žilinskej prokurátorky ale tentoraz nenašla.

“Pokiaľ ide o námietky sťažnosti obvinenej, tieto vyhodnotila ako neopodstatnené, čo však nemá vplyv na to, že budú predmetom ďalšieho dokazovania," povedal zastupujúci hovorca žilinskej krajskej prokurátorky Alexander Fenik.

Pacientovi vyoperovali nesprávne oko

V bratislavskej Nemocnici Ružinov vyoperovali pacientovi nesprávne oko. V dôsledku toho prišiel o obe oči. Lekárka, ktorá operáciu viedla, už s pacientmi nepracuje. V nemocnici prijali viaceré opatrenia. K prípadu dostal podnet aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Podobný incident doteraz v nemocnici nezaznamenali. Prípad preverí aj polícia.

"Nemocnica poskytla pacientovi a jeho rodine plnú súčinnosť pri zmiernení následkov, a to zdravotníckeho, psychologického aj sociálneho charakteru. Veľmi citlivo vnímame túto tragickú udalosť, samozrejme, s dotknutými komunikujeme a budeme nápomocní vo všetkých smeroch," reagovala Eva Kliská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava, pod ktorú zariadenie patrí. Podľa našich informácií ide o 50-ročného geodeta zo Spišskej Novej Vsi. Svoje povolanie už nemôže vykonávať, život sa mu obrátil na ruby.  

Lekárka prevzala zodpovednosť

Lekárka, ktorá vyoperovala pacientovi zdravé oko, priznala svoju vinu. Ten kvôli tomu prišiel o obe oči. Denníku N povedala, že je to jej zodpovednosť a tento čin sa nedá odpustiť. Stalo sa tak ešte 3. novembra 2021 v ružinovskej nemocnici v Bratislave.

"Beriem plnú zodpovednosť za svoje pochybenie v danom momente, hoci ako naznačujete, ide o tímovú prácu, zodpovedný je operatér, a to som bola ja," povedala pre Denník N, ktorý pozná aj jej totožnosť, no nezverejnil ju.

Aj vy sa môžete zapojiť a pomôcť tým, ktorí to potrebujú. Pošlite prázdnu SMS na číslo 832. Cena SMS je 1 euro. 

Káčer na bicykli má za sebou poslednú etapu

Charitatívna cyklistická akcia Káčer na bicykli finišovala v Piešťanoch. Peter v sobotu bicykloval za Tomáša, ktorý sa narodil predčasne s ťažkým kombinovaným postihnutím. Záverečný deň podujatia bol sprevádzaný aj kultúrnym programom, o ktorý sa postarali speváci Natália Kóšová a Juraj Hnilica.

Ukrajina a Moldavsko získali kandidátsky status EÚ

Lídri európskych krajín udelili vo štvrtok večer na summite EÚ v Bruseli Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskych krajín. Informoval o tom predseda Európskej rady Charles Michel na Twitteri.

Európska rada vo štvrtok večer krátko po 20.00 h udelila štatút kandidátskej krajiny Ukrajine a Moldavsku. Viacero lídrov členských krajín túto udalosť označilo za za "historický moment" a signál nádeje pre ukrajinský ľud.

Pre slovenských novinárov informáciu zo summitu potvrdil aj slovenský premiér Eduard Heger, ktorý pripomenul, že Slovensko od neoficiálneho summitu EÚ v marci vo Versailles, kde presadzovalo myšlienku kandidátskeho štatútu pre Ukrajinu, "prešlo dlhú cestu", aby dostalo všetkých partnerov z EÚ "na palubu". Premiér dodal, že je to dobrá správa pre Ukrajinu, Slovensko a celú Európu a rovnako zablahoželal aj Moldavsku.

Raketomety HIMARS sú už na Ukrajine

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov vo štvrtok oznámil, že Spojené štáty už dodali jeho krajine salvové raketomety HIMARS. Informovala agentúra AFP. "Systém HIMARS je na Ukrajine. Ďakujem môjmu (americkému) partnerovi a priateľovi (ministrovi obrany) Lloydovi Austinovi za tieto mocné zbrane. Leto bude pre ruských okupantov horúce a pre niektorých z nich to bude posledné leto," napísal Reznikov na sociálnej sieti Twitter.

Černihivská oblasť mala byť bombardovaná z Bieloruska

Severoukrajinská Černihivská oblasť sa v sobotu ráno stala terčom "masívneho bombardovania" z územia Bieloruska, ktoré je ruským spojencom. V sobotňajšom vyhlásení to uviedla ukrajinská armáda, na ktorú sa odvoláva agentúra AFP.

"Okolo 05.00 h ráno (04.00 h SELČ) čelila Černihivská oblasť masívnemu raketovému bombardovaniu. Dvadsať rakiet vypálených z územia Bieloruska a zo vzduchu smerovalo na dedinu Desna," napísalo na Facebooku operačné velenie ukrajinskej armády "Sever". Ozbrojené sily dodali, že nateraz neboli hlásené žiadne obete týchto útokov.

Prezidentka V politike

Zuzana Čaputová sedí v prezidentskom kresle už tri roky. Jej preferencie začali v poslednej dobe klesať, na svoju osobu počúva kritiku z viacerých strán, no tvrdí, že sa jej najviac dotýka tá neoprávnená a taktiež bludy a klamstvá. 

Koalícia schválila nové mediálne zákony. Ich súčasťou sa deň pred hlasovaním, na žiadosť Sme rodina a za pomoci OĽANO, stalo aj právo na vyjadrenie politikov na hodnotiace úsudky v médiách. Zásahy politikov do médií a pokusy o obmedzovanie slobody slova sú to, pred čím sa treba mať na pozore. Hosťami relácie V politike boli prezidentka Zuzana Čaputová a politológ Jozef Lenč.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok