Čo bude s koalíciou? Premiér sa pokúsi upokojiť vzťahy, lídri sa majú stretnúť na večeri

TA3
26.6.2022 16:14

Ani Matovičove sypanie si popola na hlavu liberálov neobmäkčilo. Na pondelkovú koaličnú radu neprídu. Prímeriu neveria. Chcú si premyslieť ďalšie kroky. Lídri by sa ale mali v pondelok stretnúť aspoň na večeri, kde sa premiér pokúsi upokojiť vášne. Či dostal pozvánku aj Igor Matovič sa momentálne nevie. Na tú uplynulú nedostal.

Verejná výzva Igora Matoviča na zloženie zbraní v koalícii narazila na tvrdý postoj sulíkovcov. Ministrovi financií neveria, že prímerie vydrží. Chcú si preto zvážiť ďalšie kroky. "To máte ako v rodine. Dieťaťu viete odpustiť, ale dôležité je, či tie veci nebude robiť ďalej. Uvidíme, aké budú ďalšie kroky. Na základe reálnych skutkov sa potom rozhodneme, či sa realita zmenila a tiež to, či a kedy sa vrátime na koaličné rady," uviedla Anna Zemanová zo strany SaS.

Aj podľa predsedu parlamentu je situácia tak vyhrotená, že len slová nestačia. "Myslím si, že dôležité sú činy a nie vyhlásenia. Bolo by naozaj dobré, keby sa títo dvaja lídri prestali vadiť a prestali traumatizovať celé Slovensko. Je najvyšší čas s tým skončiť. Trvá to už dva roky," povedal Boris Kollár.

"Je to len dymová clona. Nebude to dlho trvať a opäť sa začnú navzájom napádať, osočovať a posielať si odkazy cez médiá," vyhlásil Marián Kéry zo Smeru-SD.

Otázne je, k akému záveru liberáli prídu. Počas týždňa minister Sulík skloňoval možný odchod z koalície. "Otvorene priznávam, že si kladieme otázku, aký má zmysel zotrvať v jednej koalícii s človekom, ktorý veľkú časť svojho času a svojej energie venuje útokom na koaličného partnera," uviedol na tlačovej konferencii Richard Sulík. 

Dianie v koalícii je aj pod drobnohľadom prezidentky. Od premiéra Hegera očakáva, že si spolupracovníkov uprace. "Tak ako občania aj ja pozorujem krízy. Pozorujem nedostatočné riešenia týchto kríz. Pozorujem aj obrovský konflikt, ktorý je nad tým všetkým. Toto je úloha pána premiéra a koaličných lídrov, aby to vyriešili," povedala v relácii V politike prezidentka Zuzana Čaputová.

"Myslím si, že by mal byť premiér ráznejší. Situácia je taká, že by už mal buchnúť do stola," vyjadril sa Boris Kollár.

Ďalší pokus o nápravu vzťahov budú mať koaliční partneri už v pondelok večer. Pohostenie má na starosti tentoraz predseda vlády.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok