Päť trikov na dokonalú praženicu: Lepšie vajíčka ste ešte nejedli!

TA3/zm
29.6.2022 08:00

Každá gazdinka má svoj postup pri príprave praženice a možno si hovoríte, že je to tak jednoduchý recept, že ho zvládne aj dieťa. Zvládne, ale existuje pár trikov, vďaka ktorým bude výsledná konzistencia vajíčok taká chutná, že si od váš všetci budú pýtať recept.

Päť trikov na dokonalú praženicu: Lepšie vajíčka ste ešte nejedli!
Pexels

Niekto má rád miešané vajíčka vodnatejšie a tekutejšie, iný zas obľubuje praženicu úplne suchú. Nasledujúce triky vám pomôžu docieliť konzistenciu, ktorá bude chutiť každému.

Soliť na úvod

Jedným zo základných trikov šéfkuchárov pri príprave obyčajnej praženice, ktorá však chutí neobyčajne, je osoliť rozbité a rozmiešané vajíčka ešte pred tým, než ich dáte na rozpálenú panvicu. Keď to robíte až na plameni, môže sa stať, že sa soľ na niektoré miesta nedostane.

Žĺtok navyše

Pre krásnu farbu, ale aj lahodnejšiu chuť je ďalším trikom použiť na praženicu o jeden žĺtok navyše. Ak teda rozbijete tri vajíčka, pridajte zo štvrtého ešte žĺtok. 

Plátok masla

Väčšina ľudí pripravuje vajcia na oleji, ale maslo je ten tajný trik, prečo v luxusných hoteloch či reštauráciách chutí praženica inak. 

Slabý plameň

Možno chcete mať raňajky rýchlo hotové, ale príliš silný plameň vám celú chuť praženice pokazí. Pre dokonalý výsledok nechajte už aj panvicu zohriať len mierne a rovnako na miernom stupni vajíčka pripravujte. Nezaberie to viac než pár sekúnd navyše, ale výsledok stojí za to. 

Lyžica smotany alebo mlieka

Tesne pred odstavením praženice z plameňa pridajte k vajíčkam lyžicu smotany alebo mlieka a dobre zamiešajte. Tento trik slúži na to, aby ostala jemná a krémová konzistencia. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok