ONLINE: Rusko sa snaží zablokovať južný prístup k mestu Lysyčansk, EÚ poskytne Ukrajine novú pomoc

TA3 TASR ČTK
26.6.2022 07:27

Podľa amerického prezidenta Joea Bidena je nedeľný raketový útok na Kyjev ďalším príkladom "ruského barbarstva". Predseda Európskej rady Charles Michel na úvod summitu G7 uistil Ukrajinu, že jej Európska únia poskytne ďalšiu masívnu podporu. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:13 Ruské vojenské jednotky v nedeľu zamerali svoje útoky na mesto Lysyčansk na východe Ukrajiny po tom, ako v sobotu dobyli susedné mesto Severodoneck. Uviedla to ukrajinská armáda, informuje agentúra DPA.

22:00 Proruskí separatisti v Donbase na východe Ukrajiny tvrdia, že z protileteckých krytov chemickej továrne Azot v meste Severodoneck evakuovali ďalších asi 250 ľudí. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA. 

21:22 Od začiatku vojny bolo v Charkovskej oblasti zničených viac ako 4500 budov.

20:29 Od začiatku vojny padlo 34 850 ruských vojakov, tvrdí Kyjev.

19:46 Demonštrácia v juhonemeckom meste Garmisch-Partenkirchen, ktorej účastníci žiadali od lídrov skupiny G7 razantnejšie opatrenia na ochranu klímy, sa skončila pokojne. S odvolaním sa na vyjadrenie polície o tom informovala agentúra DPA .

17:54 Ruský prezident Vladimir Putin sa chystá budúci týždeň navštíviť Tadžikistan a Turkménsko, informovala podľa agentúry Reuters ruská štátna televízia. Jednalo by sa o prvú známu zahraničnú cestu šéfa Kremľa od februára, kedy spustil vojnu proti Ukrajine, ktorá pokračuje aj po štyroch mesiacoch bojov.

17:07 Rusko tvrdí, že pri útoku na ukrajinské hlavné mesto Kyjev, ktorý sa odohral v nedeľu skoro ráno, zasiahlo továreň na výrobu zbraní. Uvádza sa to vo vyhlásení ruského ministerstva obrany, z ktorého citovala agentúra AFP.

16:48 V bavorskom alpskom zámku Elmau sa v nedeľu začalo trojdňové vrcholné rokovanie predstaviteľov skupiny veľkých svetových ekonomík G7, teda Nemecka, USA, Británie, Francúzska, Talianska, Japonska a Kanady. Summit, na ktorom sa zúčastňujú aj zástupcovia Európskej únie, bude podľa nemeckého kancelára Olafa Scholza signálom jednoty demokratických mocností voči ruskej agresii. Očakáva sa, že krajiny G7 v utorok na záver summitu vyhlásia zákaz dovozu ruského zlata.

15:10 Západ musí zostať voči Rusku jednotný. V nedeľu sa na tom pri rokovaní na summite G7 zhodli americký prezident Joe Biden a nemecký kancelár Olaf Scholz.

14:55 Nemecko bude v podpore Ukrajiny postupovať vždy jednotne s USA, povedal nemecký kancelár Olaf Scholz. Podporu Ukrajiny označil za správnu, čo Rusko agresiou potvrdzuje.

14:36 Bývalý predseda vlády Švédska Carl Bildt označil dnešný ranný raketový útok na Kyjev za signál pre dnešné stretnutie G7.

14:32 Británia poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc vo výške 429 miliónov libier. "To bude znamenať celkových 1,3 miliardy libier v britských úverových zárukách,“ uviedol úrad britského premiéra.

13:44 Britský premiér Johnson a francúzsky prezident Macron vyhlásili, že na Ukrajine vidia príležitosť na zvrátenie vývoja vojny. Londýn však zároveň varoval pred okamžitými pokusmi o urovnanie vojenského konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom.

13:39 Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak sa domnieva, že nedeľný útok na Kyjev ukázal, že sankcie proti Rusku musia byť oveľa agresívnejšie a musia zahŕňať aj embargo na zemný plyn. "Summit G7 by mal reagovať na ruské útoky na Kyjev. Embargo na vývoz zlata je dobré, ale v novom sankčnom balíčku EÚ by malo byť embargo na plyn," napísal Jermak na Telegrame.

13:05 Len v sobotu Rusko podľa Zelenského ostreľovalo územie Ukrajiny celkovo 45 raketami, podľa neho si to vyžiadalo opäť aj obete. Pri útoku na mesto Sarny na severozápade krajiny podľa ukrajinského velenia zomreli štyria ľudia a ďalší dvaja zranení sú v kritickom stave.

12:43 Rusko v nedeľu ostreľovalo Kyjev z Kaspického mora s vysoko presnými riadenými strelami Ch-101, informovala agentúra Unian s odvolaním sa na hovorcu ukrajinského letectva Jurija Ignata. Podľa neho Moskva použila najpresnejšie a najdrahšie strely, aké má vo výzbroji, ktoré majú dosah až 5500 kilometrov.

12:30 Podľa amerického prezidenta Joea Bidena je nedeľný raketový útok na Kyjev ďalším príkladom "ruského barbarstva".

11:56 Ruské ministerstvo obrany v nedeľu ohlásilo útoky na výcvikové strediská ukrajinskej armády v Černihivskej, Žytomyrskej a Ľvovskej oblasti. S odvolaním sa na ruské tlačové agentúry o tom informoval Reuters.

11:41 "Toto sedemročné ukrajinské dieťa pokojne spalo v Kyjeve, kým ruská riadená strela nevybuchla v jeho dome. Mnoho ďalších po celej Ukrajine je pod údermi. Summit G7 musí reagovať ďalšími sankciami voči Rusku a ďalšími ťažkými zbraňami pre Ukrajinu," uviedol ukrajinský minister zahraničia Kuleba na svojom Twitteri.

11:32 Predseda Európskej rady Charles Michel na úvod summitu G7 uistil Ukrajinu, že jej Európska únia poskytne ďalšiu masívnu podporu. Sľúbil aj pomoc s rekonštrukciou krajiny.

11:20 Západ musí zostať voči Rusku jednotný, zhodli sa pri rokovaní na okraji začínajúceho summitu skupiny G7 americký prezident Joe Biden a nemecký kancelár Olaf Scholz. Ruský prezident Vladimír Putin sa podľa Bidena domnieval, že sa mu po invázii na Ukrajinu podarí Západ a Severoatlantickú alianciu rozdeliť. "Nepodarilo sa mu to a nepodarí," zdôraznil.

11:08 V stredoukrajinskom meste Čerkasy sa v nedeľu ozvali výbuchy, uviedol na sociálnej sieti Telegram predstaviteľ regionálnej administratívy, ďalšie podrobnosti ale neuviedol. Čerkasy boli pritom až doteraz od bombardovania takmer ušetrené.

10:48 Podľa britského premiéra Borisa Johnsona je najdôležitejšie chrániť západnú jednotnú podporu Ukrajine, pretože víťazstvo ruského prezidenta Putina by bolo oveľa drahšie.

10:41 Do Poľska prišlo cez hranice z Ukrajiny od začiatku invázie už 4,34 milióna ľudí, oznámila v nedeľu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž.

10:00 V rezidenčnej budove v Kyjeve, ktorú ráno zasiahla ruská raketa, bolo zranených najmenej päť ľudí, uviedol policajný predstaviteľ v televízii.

9:50 Zatiaľ čo ukrajinská armáda stráca niektoré pozície v okolí Severodonecku, oblasť opúšťajú tisícky civilistov. Tí sa presúvajú do bezpečnejších oblastí, najmä na západe Ukrajiny. Či sa domov ešte niekedy vrátia, to nevedia.

9:49 Ruský minister obrany Sergej Šojgu navštívil ruské jednotky na Ukrajine, uviedlo v nedeľu ministerstvo obrany. "Na veliteľských stanovištiach ruských jednotiek si armádny generál Sergej Šojgu vypočul správy veliteľov o súčasnej situácii a akciách ruských ozbrojených síl v hlavných operačných oblastiach," uviedlo ruské ministerstvo vo vyhlásení. Kedy sa návšteva uskutočnila, nie je známe, podotkla agentúra Reuters.

9:30 Rusko sa chystá do ovládnutých miest na Ukrajine vyslať svojich učiteľov. Napísal o tom ruský server Lenta.ru s odvolaním sa na ministerstvo školstva Novosibirskej oblasti. Rusi sa tiež snažia školy na ovládnutých ukrajinských územiach prinútiť, aby od nového školského roka prešli na ruské osnovy.

8:52 Veľká Británia, USA, Japonsko a Kanada sa na okraj summitu G7 dohodli na zákaze dovozu zlata z Ruska. Podľa amerického prezidenta Joe Bidena sa k zákazu pridá celá G7. 

8:37 Aj keď ruské okupačné sily obsadili na Ukrajine viaceré mestá, Kyjev ich vybojuje všetky späť. V nočnom prejave to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

8:04 Na mnohých miestach Ukrajiny v noci opäť zneli sirény varujúce pred leteckými útokmi. Ostreľovaný bol opäť aj Charkov, podľa agentúry Ukrinform rakety zasiahli priemyselnú štvrť.

7:54 Podľa ukrajinskej záchrannej služby bola v Kyjeve zasiahnutá deväťposchodová budova, v ktorej bolo čiastočne zničených niekoľko horných poschodí.

7:42 Múzeum v Osvienčime tvrdí, že sa stalo terčom ruskej propagandy, ktorú ruské úrady šírili po sociálnych sieťach. Údajne zmanipulované fotografie zachytili nálepky s protiruskými sloganmi v areáli niekdajšieho vyhladzovacieho tábora, ktorý v okupovanom Poľsku zriadili nemeckí nacisti.

Podľa múzea príspevky na sociálnych sieťach nepravdivo uvádzali, že po areáli osvienčimského pamätníka boli roztrúsené nálepky s nápisom: "Rusko a Rusi, jediný plyn, ktorý si vy a vaša krajina zaslúži, je cyklón B.“ Tento plyn nacisti použili na hromadné vraždenie Židov a ďalších ľudí držaných v Osvienčime aj inde v rokoch 1940 až 1945.

7:28 Indonézsky prezident Joko Widodo navštívi Rusko aj Ukrajinu a svojich náprotivkov vyzve, aby vytvorili priestor pre dialóg. Ruského prezidenta Vladimira Putina chce okrem toho vyzvať na nariadenie prímeria. Vojna podľa Widoda musí skončiť a treba obnoviť globálne potravinové reťazce. Indonézsky prezident oznámil svoj zámer mierovej misie pred pondelkovou účasťou na summite krajín G7 v Nemecku.

7:24 Podľa agentúry AFP sa okolo 06:30 miestneho času (05:30 SELČ) ozvali v Kyjeve štyri explózie. Zasiahnutý podľa nej bol obytný komplex neďaleko centra, čo spôsobilo požiar.

7:19 Podľa agentúry Reuters došlo v kyjevskej Ševčenkivskej štvrti, kde sídli napríklad niekoľko vysokých škôl, k niekoľkým explóziám. Podľa starostu Vitalija Klička sú na mieste záchranári.

7:11 Ruské ostreľovanie v sobotu poškodilo výskumné jadrové zariadenie v Charkove na východe Ukrajiny. Informovala o tom ukrajinská štátna jadrová inšpekcia. Podľa nej útok zničil jednu z budov v areáli, nedotkol sa však skladu s jadrovým palivom a miera radiácie na mieste je v normále. Ruské jednotky zariadenie niekoľkokrát ostreľovali už v marci.

7:00 Situáciu v súvislosti s Ukrajinou sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok