V Taliansku je extrémne sucho. Miláno vypína verejné fontány a nabáda občanov šetriť vodu

TA3 TASR
25.6.2022 22:28

V dôsledku extrémneho sucha, ktoré zavládlo na severe Talianska, odstavia väčšinu fontán v meste Miláno. Výnimku dostali len tie, ktorých súčasťou sú flóra alebo fauna. Toto nariadenie podpísal v sobotu milánsky primátor Giuseppe Sala, ktorý podľa agentúry AP dodal, že vydal aj pokyn na obmedzené používanie zavlažovacích zariadení s výnimkou novovysadených stromov.  

Júl lámal rekordy. Na mnohých miestach bol najteplejším v histórii
TASR/Jaroslav Novák

V súlade so Salovým nariadením obchody v Miláne, považovanom za jednu z metropol módneho priemyslu, nemôžu nastaviť termostaty na teplotu pod 26 stupňov Celzia. Dvere na obchodoch nesmú byť otvorené, aby sa zabránilo nadmernému zaťaženiu elektrickej siete. Sala tiež vyzval Milánčanov, aby prispeli svojím dielom a čo najviac znížili spotrebu vody vo svojich domácnostiach, v súkromných záhradách a pri čistení terás a dvorov.

Nariadenie a odporúčania na zodpovedné využívanie vody prijali už stovky miest a obcí na severe Talianska. Ich samosprávy takto chcú predísť obmedzeniam v distribúcii či prídelom vody. Nariadenie vedenia mesta Miláno nadväzuje na piatkové vyhlásenie výnimočného stavu v priľahlom regióne Lombardsko, ktorý zažil nezvyčajne skorú vlnu horúčav a mesiace bez výdatnejších zrážok.

Susedné regióny Emilia Romagna a Piemont prijali podobné krízové opatrenia. Kým súčasnú krízu spôsobili nezvyčajné horúčavy a nedostatok zrážok, Taliansko je známe aj tým, že podľa odhadov sa z distribučných sietí každoročne stráca 42 percent pitnej vody, a to najmä v dôsledku starých a zle udržiavaných potrubí.

Milánsky arcibiskup Mario Delpini sa v sobotu vydal na púť, aby sa modlil za "dar dažďa" a navštívil i tri kostoly, ktoré slúžia poľnohospodárskym komunitám na okraji Milána. Vyschnutie alebo nízke stavy prítokov rieky Pád ohrozujú tohtoročnú úrodu v Pádskej nížine. Talianska konfederácia poľnohospodárskych výrobcov Copagri odhaduje straty sezónnej úrody na 30 až 40 percent, informovala AP. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok