Dvoch českých dobrovoľníkov podozrievajú z rabovania na Ukrajine, hrozí im až výnimočný trest

TA3 ČTK
25.6.2022 20:14

Česká Národná centrála proti organizovanému zločinu podozrieva dvoch českých dobrovoľníkov z rabovania vo vojnovej zóne v okolí Kyjeva. Boli členmi prápora ukrajinskej armády Karpatská sič, ktorý bojoval pri hlavnom meste s ruskou armádou. V prípade viny im hrozí až 20 rokov väzenia alebo aj výnimočný trest. Obaja sú už v Česku, ukrajinská polícia ich prepustila bez obvinenia. Prípadom sa ale ďalej zaoberajú českí kriminalisti. Informuje o tom server iROZHLAS.

Ukrajina vojak Donbas 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

"Takú agendu sme tu nikdy nemali, samozrejme nás to zamestnáva, pracujeme veľmi intenzívne," povedal minulý týždeň CNN Prima News šéf NCOZ Jiří Mazánek. Podľa televízie je minimálne jeden z Čechov navyše podozrivý z toho, že vycestoval na Ukrajinu bez povolenia, ktoré musí záujemcom o službu v cudzej armáde vopred udeliť prezident republiky.

Na prípad prvýkrát upozornil server Zoznam Správy. Podozrenie na rabovanie oznámil priamo prápor Karpatská sič. Podľa právničky prápora Oleny Rozvadovskej našli vojaci u českých mladíkov napríklad dámske šperky alebo detské ozdoby, dokopy až pol kilogramu striebra a zlata.


Jeden z dobrovoľníkov sa podľa právničky k rabovaniu priznal. "Našli u mňa nejaké veci, ako bola vojenská čiapka, jednoducho skončila medzi tými vecami, ktoré som si bral. A nejaké blbosti, čo tam boli dohádzané, maličkosti, čo ani nemajú hodnotu. Nejaké špendlíčky napríklad do vesty...," uviedol vo videu . Vojaci ho podľa neho niekoľkokrát zbili a držali v pivnici indickej ambasády v Kyjeve. Druhý Čech vinu odmietal.

Prápor oboch Čechov odovzdal ukrajinskej polícii v Ševčenkovskom obvode. Jeden z nich tvrdil, že ho vojaci okradli napríklad aj o pas. Diplomatický zdroj iROZHLASu potvrdil, že Čech dostal nový dočasný pas. Prepustení boli údajne po tom, čo podpísali dokumenty dokladajúce, že im ukrajinská polícia nijako neublížila.

Podľa hovorkyne tamojšej polície Anna Zubrevovej sa prípadom zaoberala aj ukrajinská civilná kontrarozviedka SBU. Na žiadosť servera o vyjadrenie ale nereagovala. CNN Prima News upozornila, že priamo vo vojnovej zóne sa krádeže alebo rabovanie trestajú rovno. Vojnové trestné činy sa navyše nepremlčujú a potrestanie môže prísť aj po rokoch.


Podľa informácií Hradu z 11. mája povolil prezident Miloš Zeman vstup do ukrajinských ozbrojených síl 103 Čechom. Ďalším dvom stovkám žiadostí nevyhovel. Premiér Peter Fiala (ODS) sa na začiatku marca so Zemanom dohodol na tom, že ľuďom, ktorí odídu bojovať za Ukrajinu, môžu garantovať beztrestnosť abolici.

Českí dobrovoľníci sa do bojov na Ukrajine, ktorá čelí ruskej agresii od 24. februára, zapojili zrejme mesiac po vypuknutí konfliktu. Koncom marca sa objavili fotografie, ktoré niektorých z nich zachytili v Irpini pri Kyjeve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok