Návyky, ktoré vám uľahčia prechod na zdravú stravu, č. IV

Návyky, ktoré vám uľahčia prechod na zdravú stravu, č. IV Zdroj foto: Depositphotos

Urobte niečo pre svoje zdravie. Tu sú jednoduché návyky, ktoré vám uľahčia prechod na zdravšie stravovanie.

Existuje 15 nenáročných trikov, ktoré vám zlepšia váš život. O niektorých sme hovorili v týchto článkoch. Spoznajte ďalšie návyky, vďaka ktorým sa budete zdravšie stravovať.

Namiesto čipsov zvoľte pukance

Pukance sú vlastne celé zrno, ktoré je plné živín a vlákniny. Napríklad 100-gramová porcia popcornu obsahuje 3877 kalórií a 15 gramov vlákniny, zatiaľ čo rovnaké množstvo zemiakových lupienkov obsahuje 532 kalórií a iba 3 gramy vlákniny.

Strava bohatá na celozrnné výrobky a jedlá sa spája so zdravotnými výhodami, ako aj znížené riziko zápalu srdcových chorôb.

Vyskúšajte aspoň jeden nový zdravý recept týždenne

Riešite každý deň problém, čo uvariť? Nie ste sami. Často sa bojíme vyskúšať nové recepty z dôvodu, že nevieme, či sa podaria a budú nám chutiť. Je preto pravdepodobné, že už roky varíme tie isté recepty, ktoré sú overené.

Či už ide o zdravé alebo nezdravé jedlá, vyskúšanie niečoho nového môže byť zábavným spôsobom, ako pridať viac rozmanitosti do vášho jedálnička.

Snažte sa aspoň raz týždenne vyskúšať nový zdravý recept. To môže zmeniť váš príjem živín a zároveň oživíte vašu zabehnutú rutinu novými chuťami.

Návyky, ktoré vám uľahčia prechod na zdravú stravu, č. IV
Zdroj foto: Depositphotos

Jedzte celé čerstvé ovocie namiesto pitia ovocných džúsov

Ovocie je plné vody, vlákniny, vitamínov a antioxidantov.

Faktom je štúdie opakovane spájajú konzumáciu ovocia so zníženým rizikom niekoľkých zdravotných komplikácií, ako sú srdcové choroby, cukrovka 2. typu a rakoviny.

Pretože ovocie obsahuje vlákninu a rôzne rastlinné zlúčeniny, ich prirodzené cukry sa vo všeobecnosti trávia veľmi pomaly a nespôsobujú výkyvy hladiny cukru v krvi.

To isté však neplatí pre ovocné nápoje. Veľa ovocných štiav sa ani nevyrába zo skutočného ovocia, ale skôr z koncentrátu a cukru. Niektoré druhy môžu dokonca obsahovať rovnaké množstvo cukru ako sladký nealkoholický nápoj.

Dokonca aj skutočným ovocným šťavám chýba vláknina, ktorú poskytujú celé plody. Vďaka tomu je oveľa pravdepodobnejšie, že ovocná šťava zvyšuje hladinu cukru v krvi. Je to aj preto, že na jej výrobu použijeme oveľa viac ovocia, ako by sme ho zjedli v celom stave.