Českom sa prehnali silné búrky, Prahu zalialo vyše 100 milimetrov vody

TA3 TASR
25.6.2022 09:19

Silné dažde a búrky zasiahli v noci na sobotu Českú republiku, píše spravodajský server iDNES.cz. Za uplynulých 24 hodín napršalo najviac na stanici Praha-Komořany, a to 100,8 mm, najintenzívnejšie pršalo na juhočeskom Boubíne, uviedol na Twitteri Český hydrometeorologický ústav. V okolí Prahy stúpli hladiny malých tokov, napríklad riečka Botič je na treťom povodňovom stupni.

dážď počasie jeseň 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Zvýšený počet výjazdov mali stredočeskí hasiči. Väčšinou pomáhali pri odstraňovaní padnutých stromov a odčerpávaní vody z pivníc. Od piatka 11.00 do sobotných 06.30 h zasahovali hasiči v Stredočeskom kraji pri takmer 150 udalostiach, z toho v 104 prípadoch išlo o technickú pomoc.

Najviac prípadov bolo v okrese Praha-západ, uviedla podľa iDNES.cz hovorkyňa stredočeských hasičov Sýkora Fliegerová. Podľa meteorológov bude v stredných Čechách intenzívne pršať až do sobotných predpoludňajších hodín. Pred víkendom vydali meteorológovia výstrahu, že piatkové búrky môžu byť mimoriadne silné a spojené s prívalovým dažďom.

Pražskí hasiči v sobotu ráno tweetovali, že v priebehu noci monitorovali celý rad vodných tokov, predovšetkým prítoky Vltavy – už uvedený Botič či Kunratický potok. Nikto však nebol zachraňovaný ani evakuovaný.

Juhočeskí hasiči mali zase v piatok večer pre silné dažde a búrky takmer 70 výjazdov. Odpratávali popadané stromy, čerpali vodu zo zaplavených pivníc a čistili strechy panelových domov, kam voda vytekala výťahovými šachtami, približuje iDNES.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok