ONLINE: Ukrajina: Rusko chce zatiahnuť Bielorusko do vojny

TA3 TASR ČTK
25.6.2022 07:20

Ukrajinské spravodajské služby v uviedli, že Rusko chce Bielorusko vtiahnuť do vojny. Podľa predbežných odhadov bude Ukrajina potrebovať 10 rokov, aby vyčistila svoje územia od mín. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:48 Ruská federácia smeruje k vynútenej platobnej neschopnosti, do nedeľného večera má totiž zaplatiť zhruba sto miliónov dolárov ako úroky zo zahraničných dlhopisov. Peniaze na zaplatenie síce má, západné krajiny jej ale kvôli invázii na Ukrajinu platbu nechcú umožniť. Informuje o tom server britského denníka Financial Times.

23:07 Ukrajina získa späť všetky stratené mestá, a to vrátane Severodonecku, povedal vo svojom sobotňajšom nočnom video prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zem podľa neho za posledný deň zasiahlo 45 ruských rakiet a striel.

22:19 Náčelník ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov agentúre Reuters povedal, že ukrajinské jednotky sa preskupujú a budú pokračovať v obranných operáciách v oblasti Lysyčansku, pretože ďalšia obrana kompletne zničeného Severodonecku už nebola možná.

21:09 Medzi desiatkami tisíc aktivistov za práva komunity LGBTQ, ktorí sa v sobotu zúčastnili na tradičnom sprievode ulicami Varšavy, boli aj Ukrajinci. 

20:21 Vysoký predstaviteľ ruského ministerstva obrany uviedol, že ruské sily získali kontrolu nad mestom Borivske neďaleko Severodonecku, píše agentúra Reuters.

19:32 Ruský prezident Vladimír Putin ponúkol svojmu bieloruskému partnerovi Alexandrovi Lukašenkovi pomoc pri modernizácii bieloruských vojnových lietadiel, aby bola schopná niesť jadrové zbrane.

18:35 Rusko dodá Bielorusku raketové strely Iskander-M, povedal podľa Reuters ruský prezident Vladimír Putin počas televízneho stretnutia s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Dodané by mali byť počas niekoľkých mesiacov.

17:50 Ruská armáda sa zmocnila  východoukrajinského mesta Severodoneck. Po týždňoch ťažkých bojov o mesto to v sobotu potvrdil jeho primátor Olexandr Striuk. 

16:50 Ruské jednotky a ich spojenci zo samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) vstúpili do východoukrajinského mesta Lysyčansk, kde následne vypukli pouličné boje. Podľa agentúry AFP o tom informoval zdroj z radov proruských separatistov na východe Ukrajiny. 

15:48 Tisíce Poliakov a Ukrajincov podľa Reuters pochodujú na pride sprievodu vo Varšave. Sprievod hrdosti bol Kyjeve kvôli ruskej invázii zrušený, poľskí LGBT organizátori sa tak podľa agentúry spojili s tými ukrajinskými. Sprievody sa v Kyjeve konajú od roku 2012.

14:44 Ukrajinské spravodajské služby v uviedli, že Rusko chce Bielorusko vtiahnuť do vojny. Vyjadrili sa tak po tom, čo boli skoro ráno v sobotu z územia Bieloruska vypálené rakety na severoukrajinskú Černihivskú oblasť. Informovala agentúra AFP.

14:20 Ukrajinské jednotky sa takmer kompletne stiahli z týždne obliehaného východoukrajinského mesta Severodoneck. Povedal to starosta mesta Oleksandr Strjuk. Už v piatok gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uviedol, že ukrajinskí vojaci dostali rozkaz mesto opustiť. Podľa Hajdaja pokračujú delostrelecké aj letecké útoky na Severodoneck aj neďaleký Lysyčansk. Útoky mieria aj na továreň Azot, kde sa skrývajú stovky civilistov.

14:19 Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj zverejnil video s použitím amerických MLRS na pozície útočníkov:

14:03 Námietky Ruska voči tomu, že Európska únia rozhodla vo štvrtok o udelení štatútu kandidátskej krajiny Ukrajine a Moldavsku, poukazujú na slabosť Moskvy. V sobotu to vyhlásil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. 

13:59 Ruská vláda uprostred zvýšeného napätia medzi Moskvou a Varšavou v súvislosti s konfliktom na Ukrajine odstránila poľskú zástavu z pamätníka v Katyni, pripomínajúceho si tisícky Poliakov zabitých Sovietskym zväzom. Napísala o tom v sobotu agentúra AFP. 

12:45 Ukrajinské spravodajské služby v uviedli, že Rusko chce Bielorusko vtiahnuť do vojny. Vyjadrili sa tak po tom, čo boli skoro ráno v sobotu z územia Bieloruska vypálené rakety na severoukrajinskú Černihivskú oblasť.  

12:30 Ruská armáda v sobotu vyhlásila, že na východe Ukrajiny jej sily počas "presných útokov" zabili 80 poľských bojovníkov v radoch ukrajinských ozbrojených síl. Informáciu priniesli agentúry DPA a AFP, ktorú však nebolo možné nezávisle overiť.

11:33 Generálny riaditeľ ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin v sobotňajšom rozhovore pre ruskú štátnu televíziu spochybnil zákonnosť hraníc Litvy. Vyjadril sa tak v súvislosti so sporom s vládou vo Vilniuse - tá pred týždňom zakázala cez svoje územie prepravovať tovar, na ktorý sa vzťahujú ekonomické sankcie EÚ, do ruskej Kaliningradskej oblasti.  

11:29 Severoukrajinská Černihivská oblasť sa v sobotu ráno stala terčom "masívneho bombardovania" z územia Bieloruska, ktoré je ruským spojencom. V sobotňajšom vyhlásení to uviedla ukrajinská armáda, na ktorú sa odvoláva agentúra AFP.

10:36 Ruské sily uskutočnili v sobotu delostrelecké a letecké útoky na ukrajinské mestá Severodoneck a Lysyčansk, pričom zasiahli aj chemickú továreň Azot, v ktorej sa ukrývajú stovky civilistov. Uviedol to gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj, na ktorého sa odvoláva agentúra Reuters. 

10:09 Hraničnými priechodmi prešlo v piatok na Slovensko 3590 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 795 mužov, 2115 žien a 680 detí. Informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. 

9:27 Ruská armáda v sobotu ráno ostreľovala vojenskú základňu v ukrajinskom Javorive blízko poľskej hranice, štyria ľudia pri tom utrpeli zranenie. S odvolaním sa na ľvovského gubernátora o tom informovala agentúra Reuters. Ruské jednotky vypálili na Javoriv šesť striel, z ktorých štyri vojenskú základňu zasiahli.

9:00 Kedysi všadeprítomné ruské nápisy v miestach pozdĺž malebného jadranského pobrežia Čiernej Hory takmer zmizli. Vojna na Ukrajine a sankcie proti Rusku totiž turistov z týchto krajín odrádzajú od návštevy jednej z ich obľúbených destinácií. Rezorty na pobreží Jadranského mora v Chorvátsku, Čiernej Hore a v Albánsku, členských krajín Severoatlantickej aliancie, ktoré sa pripojili k medzinárodným sankciám voči Rusku, pociťujú ich neprítomnosť. Pre ich ekonomiky je to citeľná rana.

7:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal z funkcie mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ukrajiny v Slovenskej republike Jurija Mušku.

7:15 Podľa predbežných odhadov bude Ukrajina potrebovať 10 rokov, aby vyčistila svoje územia od mín.

7:01 V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu zahynulo v Čiernom mori najmenej 3-tisíc delfínov. Tvrdí to ukrajinský vedec Ivan Rusev, ktorý pracuje pre prírodný park Tuzlovskej lagúny. Hlavným dôvodom je podľa neho to, že sonary lodí a podvodná explózia ničí jemný navigačný systém týchto zvierat, ktoré potom umierajú od hladu, pretože nie sú schopné si uloviť potravu. Niektoré delfíny majú podľa neho oslabený organizmus a umierajú na infekčné choroby.

7:00 Približne 120-tisíc ľudí demonštrovalo v piatok večer v Gruzínsku za vstup tejto juhokaukazskej republiky do EÚ. Na proteste pred parlamentom v hlavnom meste Tbilisi žiadali aj rezignáciu premiéra Irakliho Garibašviliho, ktorého vláda podľa nich neurobila dosť pre to, aby sa Gruzínsko stalo kandidátom na členstvo v EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok