Americký kongres schválil obmedzenie strelných zbraní. Čaká sa na Bidenov podpis

TA3 TASR
24.6.2022 22:59

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu v piatok schválila návrh zákona, ktorý má obmedziť násilie páchané strelnými zbraňami. Legislatívu musí ešte podpísať prezident Joe Biden. Informuje o tom agentúra AP.

Snemovňa, v ktorej majú prevahu demokrati, návrh prijala pomerom hlasov 234 k 193. V noci na piatok ju odobrila aj horná komora Kongresu, Senát, kde ju podporilo 65 senátorov a 33 bolo proti. K demokratom sa pridalo aj 15 republikánskych senátorov.

Na znení kompromisného návrhu tejto právnej normy niekoľko týždňov pracovala skupina zložená z demokratických aj republikánskych členov Senátu USA.

Zákon výrazne sprísni podmienky na nákup zbraní pre mladých ľudí, znemožní vlastniť strelné zbrane osobám usvedčeným z domáceho násilia a pomôže miestnym úradom dočasne odobrať zbrane osobám, ktoré sú na základe posudku označené za nebezpečné.

Ide o jedno z najvýraznejších opatrení v oblasti násilia páchaného zbraňami schválené Kongresom od zákazu útočných zbraní v roku 1994, píše AP. Ten bol v platnosti desať rokov a zakazoval výrobu niektorých poloautomatických zbraní pre potreby civilistov.

Súčasná legislatíva je reakciou na viaceré incidenty v USA, pri ktorých boli strelnými zbraňami usmrtené osoby. Pri jednej strelec na základnej škole v texaskom meste Uvalde 24. mája zabil 19 detí a dve učiteľky. Ďalší útočník niekoľko dní predtým zastrelil v supermarkete v Buffale desať Afroameričanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok