Koaličnej poslankyni hrozí osem rokov za mrežami

TA3/Viktória Némethová, Peter Revús
24.6.2022 15:55

Monika Kavecká tentoraz so sťažnosťou voči obvineniu z trestného činu machinácií pri verejnom obstarávaní neuspela. Dozorujúca prokurátorka dala za pravdu vyšetrovateľovi. Poslankyni Obyčajných ľudí a starostke obce Kunerad hrozí osemročný pobyt za mrežami.

Koaličnú političku dostala do problémov výstavba nájomných obecných bytov v Kunerade. Monika Kavecká od prevalenia kauzy tvrdí, že je nevinná. Pochopenie u žilinskej prokurátorky ale tentoraz nenašla.

“Pokiaľ ide o námietky sťažnosti obvinenej, tieto vyhodnotila ako neopodstatnené, čo však nemá vplyv na to, že budú predmetom ďalšieho dokazovania," povedal zastupujúci hovorca žilinskej krajskej prokurátorky Alexander Fenik.

K veci sa vyjadrila aj advokátka Kaveckej Denisa Mrázovská. "Potom je už len možnosť využiť mimoriadny opravný prostriedok, obľúbený paragraf 363, ale ten nebudeme využívať.”

“Spisový materiál v predmetnej veci bol zaslaný na Okresnú prokuratúru. Z uvedeného dôvodu nie je možné k prípadu poskytnúť žiadne bližšie informácie," informoval žilinský krajský policajný hovorca Radko Moravčík.

Záujem Generálnej prokuratúry

Na spis si polícia bude musieť ešte počkať. O prípad sa totiž začala zaujímať Generálna prokuratúra. 

"V nadväznosti na medializované informácie o trestnej veci, v ktorej bolo vznesené obvinenie poslankyni Monike Kaveckej si Generálna prokuratúra vyžiadala trestnú vec obvinenej za účelom preskúmania zákonnosti postupu a rozhodovania orgánov činných v trestnom konaní v uvedenej veci," uviedla Jana Tökölyová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR.

Generálna prokuratúra má dve možnosti. Buď sa stotožní s dozorujúcou prokurátorkou, alebo využije paragraf 363 a Moniku Kaveckú zbaví obvinenia.

“Treba zdôrazniť, že akt vznesenia obvinenia je formálnym východiskom takéhoto ďalšieho dokazovania. Vytvára predpoklad na procesné dokazovanie," dodal Fenik.

Kavecká sa otázkam vyhýba

“Počkáme na postup orgánov činných v trestnom konaní, v podstate ako sa bude vyvíjať dokazovanie, dôkazné návrhy sme dali. Verím, že týmto bude vyhovené," oznámila jej obhajkyňa Mrázovská. 

Monika Kavecká sa otázkam na jej obvinenie vyhýba. Na parlamentnej tlačovej konferencii o liekovej reforme či krátko po nej odmietla odpovedať na otázky, čo hovorí na to, že jej stažnosť bola prokurátorom zamietnutá a či sa neplánuje vzdať mandátu.

"Potom tieto otázky politické. Nie, nebudem teraz odpovedať, voči kolegom je to nekorektné. Ak máte otázky k zdravotníckej téme...," odpovedala na otázku ta3. "Potrebujem na to priestor normálny a nie toto, čo ste predviedli, ďakujem," dodala starostka Kuneradu.

Výstavbu nájomných bytov v Kunerade sprevádza množstvo podozrení. K zákazke za tri milióny eur sa dostal developer za pomoci pozemku, ktorý vopred získal do dlhodobého prenájmu. Zásadné pochybenia konštatoval aj Úrad pre verejné obstarávanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok