Prezidentka ani po druhýkrát nepodpísala balík protiinflačných opatrení

TA3 TASR
24.6.2022 15:01

Prezidentka SR Zuzana Čaputová ani druhýkrát nepodpísala zákon o financovaní voľného času dieťaťa. Parlament tento týždeň prelomil veto balíka protiinflačných opatrení bez akceptovania jej pripomienok, platí tak aj bez jej podpisu. Hlava štátu už avizovala, že sa v súvislosti s ním obráti na Ústavný súd SR, presný termín však zatiaľ neuviedla.

Prezidentka bude pre vulgarizmy voči nej zvažovať právne kroky. Reagovala aj na Fica
TASR/Jaroslav Novák

Národná rada SR v stredu 22. júna prelomila veto prezidentky v prípade zákona o financovaní voľného času dieťaťa. Schválenie zákona v pôvodnom znení podporilo 77 poslancov, potrebných bolo minimálne 76 hlasov.

Pripomienky hlavy štátu sa týkali opatrení, ktoré mali byť účinné od januára 2023. Nerozporovala časti, ktoré majú umožniť okamžitú pomoc, platnú od júla tohto roka. Čaputovej prekážalo, že ustanovenia, ktoré majú platiť od nového roka, boli schválené v skrátenom legislatívnom konaní. Pri týchto častiach podľa nej neboli naplnené podmienky pre zrýchlený režim. Prezidentka už vtedy avizovala, že v prípade prelomenia veta sa obráti na Ústavný súd SR.

Na základe právnej normy dostanú deti od päť do 18 rokov každý mesiac 60 eur na voľnočasové aktivity. Ministerstvo školstva a rezort kultúry majú ustanoviť zoznam voľnočasových aktivít, na financovanie ktorých možno použiť príspevok. Registre by mali vzniknúť do 1. januára budúceho roka.

Čo sa zmení?

Suma daňového bonusu sa upraví v závislosti od dosiahnutého veku dieťaťa. Daňový bonus na vyživované dieťa, ktoré nedovŕšilo 15 rokov veku, sa zvýši zo súčasných 43,60 (respektíve 47,14) eura na 70 eur a od januára 2023 na sumu 100 eur. 

Daňový bonus na vyživované dieťa po dovŕšení 15 rokov veku (15 až 25 - ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom) sa zvýši zo súčasných 23,27 eura na 40 eur, pričom od januára 2023 vzrastie na sumu 50 eur.

Od júla tohto roka sa tiež zvýši prídavok na dieťa na sumu 30 eur mesačne a od januára 2023 na 40 eur mesačne. Ďalej sa vzhľadom na zvýšenie sumy prídavku na dieťa zruší jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa pri prvom nástupe dieťaťa do prvého ročníka základnej školy. V roku 2022 a v roku 2023 sa neuplatní valorizačný mechanizmus. Zákonom sa upravil aj systém vyplácania prídavku na dieťa. Ak dieťa nebude chodiť do školy, výška prídavku bude len polovičná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok