Lekári môžu informovať o interrupciách. Nemecký parlament zrušil kontroverzný zákon

TA3 TASR
24.6.2022 14:17

Nemecký parlament v piatok odhlasoval zrušenie kontroverzného paragrafu zákona, ktorým sa lekárom zakazovalo informovať o tom, že vykonávajú interrupčné zákroky.

Tehotná žena
AP/ilustračná foto

Ako informovala agentúra DPA, za zrušenie príslušného paragrafu hlasovala veľká väčšina poslancov. Proti boli len konzervatívna Kresťanskodemokratická únia (CDU) a pravicová Alternatíva pre Nemeck (AfD). Doteraz platný paragraf zakazoval "reklamu" na umelé prerušenie tehotenstva. To často viedlo k situáciám, že lekári mali pocit, že nemôžu správne informovať pacientov o interrupcii bez toho, aby riskovali žalobu.

Zrušením sporného paragrafu 219a budú zároveň očistení všetci lekári, ktorí boli z jeho porušenia obvinení od 3. októbra 1990. Spolkový minister spravodlivosti Marco Buschmann označil zrušenú zákonnú normu za "absurdnú a zastaranú". Ministerka rodiny Lisa Pausová zase hovorila o dnešku ako o "slávnom dni", pričom zdôraznila, že "zdravie a sebaurčenie žien sú ľudské práva".  

Strana Ľavica (Die Linke) tento krok parlamentu privítala, ale uviedla, že nejde dostatočne ďaleko. Vyzvala na zrušenie iného paragrafu, ktorým by sa dekriminalizovali interrupcie vo všeobecnosti.

CDU a AfD rozhodnutie parlamentu kritizovali, pričom poukazovali na to, že ženy majú už teraz veľa možností, ako získať informácie o interrupciách. Pripomínali zároveň aj práva nenarodeného dieťaťa. Aj po zmene zákona, ktorým sa riadi reklama na lekárske účely, bude nelegálne propagovať interrupcie, pre ktoré nebudú existovať zdravotné dôvody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok