Prehýrená noc ho vyšla draho. Japonský úradník stratil USB kľúč s osobnými údajmi pol milióna obyvateľov

TA3 ČTK
24.6.2022 12:54

Zamestnanec západojaponského mesta Amagasaki stratil počas prepitnej noci USB disk s osobnými údajmi všetkých 460.000 obyvateľov mesta. Miestne úrady muža pôvodne najali, aby dohliadal na vyplácanie covidových dávok domácnostiam.

USB kľúč 1140 px (TASR)
TASR

Kľúč, na ktorom boli informácie uložené, plánoval odniesť z kancelárií skoro polmiliónového mesta do call centra v neďalekej Osake, informoval denník The Guardian. Tam ale už ale s dátami nedorazil.Utorkovú noc strávil úradník popíjaním v reštaurácii a až cestou domov si uvedomil, že so sebou nemá tašku s USB diskom. Stratu nahlásil nasledujúce ráno políciu.

Informácie na disku obsahovali nielen mená, adresy a dátumy narodenia obyvateľov, ale aj údaje o platbách daní a čísla bankových účtov tých, ktorí poberali prídavky na deti a ďalšie sociálne dávky. Všetky informácie sú podľa úradov zašifrované a chránené heslom a zatiaľ neboli nahlásené žiadne správy o úniku dát. Mesto sa za pochybenia verejne ospravedlnilo. "Budeme sa snažiť získať späť dôveru našich obyvateľov zvýšením povedomia o dôležitosti ochrany osobných údajov," uviedol jeden z mestských úradníkov.

Nie je to prvýkrát

Japonsko pochybilo pri nakladaní s údajmi obyvateľov v súvislosti s vyplácaním covidových kompenzácií už minulý mesiac. Jednému mužovi v meste Abu bolo omylom zaslaných 46,3 milióna jenov (vyše 325-tisíc eur).

Peniaze boli určené ako pomoc pre 463 domácností s nízkymi príjmami, ktoré zasiahli dopady pandémie. Miestne úrady tento týždeň uviedli, že všetky peniaze sa im podarilo získať späť. Mylne obdarovaný muž predtým vyhlásil, že celú čiastku prehral v hazardných hrách. Nový incident v Amagasaki vyvolal v spoločnosti obavy, že technológie, ktoré japonská samospráva používa, môžu byť zastarané.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok