VIDEO: Opravy budú trvať roky, hovorí stavbár. V obciach na Morave to rok po ničivom tornáde stále vyzerá ako na stavenisku

ta3/vp, hm
24.6.2022 17:39

V moravských obciach, ktoré pred rokom zasiahlo tornádo, to miestami vyzerá ako na veľkom stavenisku. Obyvatelia zasiahnutí živlom menili strechy i fasády, niektorí nanovo vystavali celé domy. O tom, ako to vyzerá v obciach rok po pohrome, sme sa zhovárali so stavbárom Milanom Solusom, ktorý ako dobrovoľník pomáhal bezprostredne po nešťastí tunajším ľuďom.

Pracuje sa od rána do večera

"Vchádzate do dediny, vidíte kúsky polystyrénu a hovoríte si, že nič, nič. No potom sme prišli a vidíte strechy, ktoré tam nie sú. Budovy sú spadnuté alebo na spadnutie. Prejdú vami zimomriavky, aj teraz ich mám. Je to smutné, keď poznáte tých ľudí, pozeráte sa im do očí a hovoríte si, čo sa to stalo," spomína stavbár, ktorý na druhý deň po tornáde, ktoré zasiahlo Moravu, išiel pomáhať.

Vyjadril tiež rešpekt ľuďom zo Slovenska aj z Poľska, ktorí sa zapojili do opráv a odpratávania trosiek. Dodal, že sa pracuje od rána do večera.

"Teraz to vyzerá relatívne v pohode, ľudia si povedia, majú nové fasády. No veľa z nich nevidí interiér domov, tú prácu, psychickú ujmu, je to naozaj traumatizujúce," povedal Solus pre ta3. Dodal, že obyvatelia dedín majú stále obavy, keďže predpovede počasia nie sú priaznivé.

Viac sa dozviete v rozhovore, ktorý so stavbárom Milanom Solusom natočila televízia ta3.

Vlna solidarity bola obrovská

Vlna solidarity bola po vyčíňaní tornáda obrovská. Pomoc ľudí ocenila aj Alena z Moravskej Novej Vsi, ktorej tornádo poškodilo dom. "Je fantastické, že ľudia počuli o zbierke, prišli a priviezli aj materiálnu pomoc. Spomienky sa nevymažú, ale vždy hovorím, že šila tých ľudí a solidarity bola ešte väčšia než to tornádo," uviedla pre ta3.

Ničivé tornádo sa prehnalo oblasťou medzi mestami Hodonín a Břeclav 24. júna 2021 pred pol ôsmou večer. Vyžiadalo si smrť šiestich ľudí, viac ako 200 ľudí zranilo, zničilo 1200 domov aj infraštruktúru. Najviac zasiahnutými obcami boli Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky. 

V európskom meradle išlo podľa servera iRozhlas o tornádo s najväčším počtom obetí od roku 2001. Necelý rok potom zasiahlo oblasť ďalšie tornádo, tentokrát poškodilo desiatky domov v obci Lanžhot. Rýchlosť vetra dosahovala asi 150 kilometrov za hodinu.

Udalosť vyvolala veľkú vlnu solidarity. Na pomoc zasiahnutým ľuďom sa vybralo dovtedy najviac peňazí v Českej republike, do konca roka 2021 to bolo takmer 100 miliónov českých korún (približne štyri milióny eur). Túto sumu neskôr prekonala zbierka pre ľudí zasiahnutých vojnou na Ukrajine. Okrem finančnej pomoci pomáhali miestnym dobrovoľníci, mnohí prišli aj zo Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok