Majstrovské dielo mohlo skončiť v šuplíku. Harry Potter doteraz ovplyvňuje celé generácie

TA3 ČTK
26.6.2022 08:00

Príbeh mladého kúzelníka Harryho Pottera prvýkrát vyšiel v nakladateľstve Bloomsbury pred 25 rokmi, 26. júna 1997. Na prelome storočí uchvátil milióny čitateľov po celom svete. Hrdina, ktorého vymyslela spisovateľka Joanne Rowlingová, sa postupom času objavil v siedmich knihách, v ktorých mohli čitatelia sledovať jeho dospievanie aj napínavý boj s hlavným zloduchom Voldemortom.

harry potter voldemort (SITA)
SITA

Knihy o Potterovi mali ohromný úspech a vznikli podľa nich filmy a počítačové hry. Harry Potter sa stal najlepšie predávanou románovou sériou všetkých čias.

Prvý diel spočiatku rad nakladateľov odmietol. Prvý nápad na postavu Harryho Pottera, vrátane jeho okuliarov a farby vlasov, údajne dostala J. K. Rowlingová v roku 1990, keď v Manchestri štyri hodiny čakala na oneskorený vlak do Londýna. Všetko vraj začalo jednoduchou myšlienkou: "Chlapec, ktorý nevie, že je čarodejník, nastúpi do školy čarov a kúziel."

"Sedela som tam, v hlave mi vírili myšlienky a z nich sa tvorili detaily - chudý, čiernovlasý chlapec s okuliarmi, bol čím ďalej reálnejší," zaspomínala si neskôr Rowlingová. V tom istom roku jej zomrela matka, a preto je Harry sirota, ktorému nesmierne chýbajú rodičia. Z depresií, s ktorými sa Rowlingová po smrti matky stretla, sa zrodili aj dementori - desiví tvorovia, ktorí sa živia ľudskými emóciami.

Prvý diel ságy Rowlingová s obľubou písala v jednej z edinburských kaviarní. Knihu o kúzelníckom učňovi dokončila v roku 1995, ani v jednom z tucta vydavatelstiev o ňu neprejavili záujem. Až o rok neskôr sa v Bloomsbury rozhodli román vydať, avšak v náklade iba tisíc kusov.

Príbeh Harry Potter a kameň mudrcov vyšiel v roku 1997 a získal niekoľko britských cien z oblasti detskej literatúry, vďaka ktorým sa knižka dostala do širšieho povedomia. Z neznámej autorky, ktorá do pseudonymu J. K. Rowlingová zakomponovala meno svojej babičky Kathleen, sa začala rodiť literárna hviezda prvej veľkosti.

Stala sa prvou miliardárkou

V rokoch 1998 až 2000 vyšli ďalšie tri zväzky, ktoré sa u čitateľov stretli so záujmom hraničiacim s davovým šialenstvom. Na piatu knihu, nazvanú Harry Potter a Fénixov rád, si čitatelia museli počkať tri roky, čo živilo špekulácie o autorskej kríze.

Posledné dva diely série vyšli v rokoch 2005 a 2007, nasledované knižkou Rozprávky Barda Beedla, ktorá čerpá z potterovskej témy. Rowlingová získala podľa časopisu Forbes za vydanie týchto kníh o Potterovi takmer miliardu dolárov, kedysi nezamestnaná slobodná matka sa vďaka tejto sérii stala prvou miliardárkou medzi spisovateľkami.

Českí čitatelia objavili Pottera s trojročným oneskorením, prvý diel vyšiel v Albatrose bez väčšieho záujmu vo februári v roku 2000. Knihy o Potterovi začali víťaziť v rebríčkoch najčítanejších diel až od vydania tretieho dielu v máji roku 2001. Predali sa ich státisíce. Posledné tri diely vydalo vydavateľstvo Albatros v prvých nákladoch presahujúcich 200-tisíc výtlačkov, čo je stokrát viac, než je bežný náklad beletrie. Do slovenčiny knihy preložili Vladimír a Pavel Medkovi.

Potter sa podľa kníh Rowlingovej narodil v mieste zvanom Godrikova úžľabina. Jeho rodičmi boli James a Lily Potterovci, ktorí ale boli zavraždení zlým čarodejníkom, Lordom Voldemortom. Harry jeho útok prežil a bol vychovávaný u svojej tety a strýka. Každý z dielov zachytával jeden rok v Potterovom živote, v prvom dieli mal jedenásť rokov, v šiestom sa na konci blíži k 17. narodeninám.

Kasové trháky modernej kinematografie

Počas tejto doby sa chlapcovi podarilo dospieť v schopného kúzelníka. Musel pritom opakovane čeliť nástrahám nepriateľov a mnohokrát išlo o život. Vo finále ale s pomocou priateľov Voldemorta aj jeho prívržencov porazil. Ako J. K. Rowlingová napísala, nakoniec sa z neho stal auror, teda člen elitnej jednotky ministerstva kúziel, špecializovanej na boj s temnými silami. Neskôr sa oženil a mal tri deti.

Z popularity Harryho Pottera u detí i dospelých ťažil aj filmový priemysel. Počas desiatich rokov vzniklo osem celovečerných snímok, kasových trhákov prvej veľkosti. Na zdanlivo ukončenú potterovskú sériu nadviazala Rowlingová dvojdielnou divadelnou hrou Harry Potter a prekliate dieťa, ktorej uvedenie na divadelné dosky v Londýne malo veľký ohlas. Tiež scenáre troch filmov z kúzelníckeho sveta. Fantastické zvery a ich výskyt a Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny sa odohrávajú v polovici 20. rokov, takmer 75 rokov pred Harrym Poterom.

Najnovším prírastkom do filmovej série Fantastické zvery je snímka s podtitulom Tajomstvá Dumbledora, ktorá mala u nás premiéru tento rok v máji.

Knihy o Potterovi dnes patria medzi klasickú literatúru pre deti a mládež, čítajú ich ale aj dospelí. Niektoré prvky príbehov o Potterovi prenikli aj do skutočného sveta. Napríklad Bertíkove fazuľky, ktoré vyrába firma Jelly Belly. Šikovného kúzelníka ľuďom pripomenula aj výstava pod názvom „Harry Potter: Dejiny mágie“, ktorú usporiadala Britská knižnica k dvadsaťročnému výročiu prvého vydania knihy o Potterovi v roku 2017. Rozsiahla výstava sa venovala literárnemu dielu spisovateľky J. K. Rowlingovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok