ONLINE: Kremeľ vraj plánuje teroristické útoky v Bielorusku, v Melitopole Rusi obnovili hromadné únosy

TA3 TASR ČTK
24.6.2022 06:50

Ukrajinské spravodajské služby tvrdia, že Kremeľ plánuje teroristické útoky pod falošnou vlajkou v bieloruskom meste Mazyr za účelom vtiahnuť Bielorusko do vojny. Podľa starostu Melitopolu Ivana Fedorova sa minulý týždeň v Rusmi okupovanom Melitopole v Záporožskej oblasti obnovili hromadné únosy. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:58 Kanadský zákon, ktorý nadobudol platnosť vo štvrtok, umožňuje konfiškáciu majetku, na ktorý sa vzťahujú sankcie kvôli ruskej vojne, a jeho následné použitie na podporu Ukrajiny. Kanada kvôli sankciám zablokovala aktíva v hodnote 328 miliónov dolárov.

23:50 Americký minister zahraničia Antony Blinken povedal, že Ukrajina sa bráni s mimoriadnou odvahou a húževnatosťou a Rusko už prehralo. "Cieľom prezidenta Putina bolo podľa jeho vlastných slov zlikvidovať Ukrajinu ako suverénnu nezávislú krajinu. Táto snaha zlyhala," dodal.

23:42 Prvé štyri raketomety HIMARS sú už na Ukrajine a druhá várka štyroch raketometov HIMARS bude dodaná do polovice júla, uviedla CNN s odkazom na vysokého predstaviteľa americkej obrany.

23:09 Ukrajinskí výsadkári zostrelili ruskú stíhačku Su-25 pomocou prenosného systému protivzdušnej obrany (MPADS), tvrdí ukrajinské velenie. Píše o tom server Ukrajinska pravda.

22:31 "Ruská federácia používa až 1000 nábojov za hodinu na psychologické potlačenie našich bojovníkov,“ povedal ukrajinský minister obrany Alexej Reznikov. Zdôraznil tiež, že zbrane, ktoré pochádzajú zo Západu, výrazne menia obraz bitky.

21:41 Ukrajina bude potrebovať najmenej desať rokov, kým odstráni po vojne všetky míny a výbušniny zo svojej pevniny a teritoriálnych vôd. V piatok to povedal hovorca ukrajinskej štátnej pohotovostnej služby Olexandr Chorunžij.

21:26 Ukrajinský generálny štáb oznámil, že armáda zatlačila Rusov z obranných pozícií v Charkovskej oblasti. Na Donbase Ukrajinci údajne tiež odrazili útok na Slavjansk a Severodoneck. Ruské jednotky však obsadili obec Mykolajivka, píše server The Kyiv Independent.

20:52 Podľa starostu Melitopolu Ivana Fedorova sa minulý týždeň v Rusmi okupovanom Melitopole v Záporožskej oblasti obnovili hromadné únosy. "Za posledné štyri mesiace bolo unesených viac ako 500 ľudí," povedal.

20:15 Nemecká vláda plánuje posilniť ukrajinské delostrelecké sily dodávkou ďalších húfnic, ktoré by mohli byť použité na obranu pred ruskými inváznymi vojskami.

20:07 Škody spôsobené zničením letiska Hostomel sa odhadujú na 1 miliardu dolárov, povedal Viktor Avdejev, úradujúci zástupca riaditeľa Štátneho podniku Antonov.

19:49 Vrchný veliteľ ukrajinskej armády, generál Valerij Zalužnyj v telefonickom rozhovore s jeho americkým náprotivkom generálom Markom Milleyom povedal, že Ukrajinci potrebujú v Luhanskej oblasti mať rovnakú delostreleckú silu, ako majú Rusi, aby mohli zložitú situáciu stabilizovať. "Diskutovali sme operačnú situáciu a dodávky medzinárodnej technickej podpory," komentoval ďalej telefonát Zalužnyj.

19:47 Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová varovala, že udelenie kandidátskeho statusu EÚ Ukrajine a Moldavsku bude mať negatívne dôsledky. Rozhodnutie Európskej rady podľa nej potvrdzuje, že Únia pokračuje vo vykorisťovaní Spoločenstva nezávislých štátov na geopolitickej úrovni.

19:10 Ukrajinské spravodajské služby tvrdia, že Kremeľ plánuje teroristické útoky pod falošnou vlajkou v bieloruskom meste Mazyr za účelom vtiahnuť Bielorusko do vojny. Sabotážne skupiny z ruskej tajnej služby GRU už údajne dorazili do mesta. Bombové útoky vraj majú smerovať na miestnu ropnú rafinériu a civilnú infraštruktúru, akou sú školy, nemocnice a obytné domy, píše web Ukrajinska pravda.

18:29 Zelenskyj očakáva, že prioritou ukrajinského parlamentu bude prijať zákon o európskej integrácii. "Máme pred sebou veľa práce. Naším hlavným úspechom je súdržnosť všetkých zložiek vlády aj spoločnosti. Napriek vojne pokračujeme v implementácii legislatívy, noriem a pravidiel EÚ vo všetkých oblastiach nášho života. Vláda vypracuje plán. Poznáme náš ďalší postup. Máme odporúčanie Európskej komisie," vyhlásil.

18:16 Ruská redakcia britskej stanice BBC v otvorených zdrojoch zistila mená 4010 ruských vojakov, ktorí vo vojne proti Ukrajine prišli o život. "Je to neúplný zoznam strát, ale informácie získané z otvorených zdrojov umožňujú analyzovať, čo sa deje s ruskou armádou," poznamenala BBC.

17:51 Ukrajinská polícia zhabala obrovskú zbierku starožitností v hodnote niekoľkých miliónov dolárov, ktoré boli odcudzené z múzeí na Kryme, v roku 2014 anektovanom Ruskom. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra AFP. 

17:29 Ďalší pokus o podpálenie vojenskej registračnej a vojenskej kancelárie sa odohral dnes večer v Perme v Rusku. Do administratívnej budovy v Kirovskom okrese vletelo niekoľko zápalných koktailov. Na mieste sa našli dve rozbité a dve neporušené fľaše.

17:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj účastníkov hudobného multižánrového festivalu Glastonbury na juhu Anglicka v piatok vyzval, aby "šírili pravdu o ruskej vojne" a "dokázali, že sloboda vždy zvíťazí". Apeloval tiež na to, aby vyvinuli tlak "na všetkých politikov, akých poznajú" s cieľom obnoviť mier na Ukrajine. Informuje agentúra AP. 

17:06 Počet Ukrajincov prekračujúcich hranicu do Poľska znova prevyšuje počet tých, čo sa do vlasti vracajú. Obracia sa tak mesiac trvajúci trend, ukázali v piatok poľské údaje. Správu priniesla tlačová agentúra AFP. 

16:59 Európska komisia navrhne do konca leta možné zmeny fungovania trhu s energiami a určovania cien, povedala jej predsedníčka Ursula von der Leyenová. Štáty sú však v tejto veci aj po práve prebehnutom summite rozdelené.

16:25 Stanica BBC našla v otvorených zdrojoch mená viac ako štyroch tisíc ruských vojakov, zabitých na Ukrajine. Kyjev naproti tomu odhaduje, že Rusko prišlo o 34,5 tisíc vojakov.

15:53 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil v piatok Európsku úniu a Severoatlantickú alianciu, že spájajú sily s cieľom viesť vojnu proti Rusku. Informovala o tom agentúra DPA. 

15:46 Ukrajinská armáda prvýkrát použila v boji americké raketomety HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System – Vysoko mobilný delostrelecký raketový systém). Podľa dostupných správ ich nasadila pri Kryvom Rihu na juhu krajiny. Američania zatiaľ dodali Ukrajincom štyri systémy, sľubujú ďalšie štyri. Cieľ zasahujú s maximálnou odchýlkou päť metrov.

15:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal v piatok vo videopríhovore kandidátsky štatút Ukrajiny na členstvo v Európskej únii ako bod obratu. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. 

15:31 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj štyri mesiace po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vyhlásil, že jeho vlasť sa stala "krajinou vo vojenských čižmách". Vyjadril sa takto v piatok na svojom účte na platforme Telegram, informuje stanica CNN.

15:02 V anglickom grófstve Somerset sa v piatok naplno rozbehol dvakrát odložený ročník slávneho festivalu Glastonbury, ktorý s oneskorením spôsobeným pandémiou oslavuje 50 rokov existencie. Pri poludňajšom otváraní najväčších pódií organizátori pustili návštevníkom apel ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý vyzýval na podporu Ukrajiny za pokračujúcu agresiu Ruska.

14:14 Poľsko získalo od Rozvojovej banky Rady Európy (CEB) pôžičku vo výške 450 miliónov eur na pomoc migrantom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine. Informujú o tom poľské médiá.

13:47 Podľa ukrajinského novinára Jurija Butusova sa ukrajinské jednotky z priemyselnej časti Severodonecku stiahli v noci na piatok. "Včera večer sa ukrajinské jednotky organizovane stiahli zo severodoneckej priemyselnej štvrte. Sťahujúce sa jednotky sa dostali pod paľbu na úseku frontu, kde som bol ja, ale nedošlo k žiadnym stratám. Ústup je trpký, ale toto rozhodnutie už dávno malo prísť," napísal novinár na Facebooku.

13:18 Podľa guvernéra Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja útočia ruské sily na cesty a mosty vedúce do mesta Lysyčansk. Jeden most podľa neho poškodili, prechádzať tak po ňom môžu len osobné, nie nákladné autá, citoval ho server Ukrinform.

12:51 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok označil štvrtkové rozhodnutie Európskej rady udeliť Ukrajine štatút kandidáta na členstvo za "vnútornú záležitosť" EÚ. Informuje agentúra AFP.

12:43 Vonkajšiu hranicu Európskej únie by mohli strážiť české bezpilotné lietadlá spoločnosti Primoco. Má o ne záujem pohraničná stráž vo Fínsku, nasadila by ich v pohraničí s Ruskom. Informovalo o tom české ministerstvo zahraničných vecí. Informuje servera Novinky.cz.

12:26 V dôsledku ruského ostreľovania Doneckej oblasti boli za deň zabití traja civilisti a ďalší bol zranený, uvádza šéf Doneckej regionálnej správy Pavlo Kirilenko.

11:50 Velenie mnohonárodného bojového zoskupenia NATO na Slovensku v piatok prevzal český plukovník Ladislav Bujárek. Výmena na pozícii nastala po rotácii českých vojakov v jednotke. Formujúce sa zoskupenie vzniklo tento rok na jar v reakcii na rozhodnutie Severoatlantickej aliancie posilniť svoje východné krídlo po ruskej invázii na Ukrajinu.

10:52 USA neočakávajú, že nové zbraňové systémy nedávno dodané ukrajinským silám - vrátane viacnásobného raketového odpaľovacieho systému HIMARS - okamžite zmenia situáciu na bojiskách na Ukrajine. Príčinou je čiastočne to, že systémy zatiaľ posielané na Ukrajinu majú obmedzený dosah i počet rakiet, aby sa zabezpečilo, že nebudú použité na útoky na ruské územie. 

10:30 Ukrajina vyzvala lídrov afrických krajín, aby vyvinuli tlak na Moskvu, aby povolila export obilia z blokovaných ukrajinských prístavov. Informuje agentúra AFP. 

9:58 Pri výbuchu v aute nastraženej nálože utrpel smrteľné zranenia vysokopostavený predstaviteľ Moskvou dosadeného vedenia Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny.

9:10 Najväčšími mestami na Ukrajine, ktoré doteraz dobyla ruská armáda, sú Cherson a Mariupol.

8:37 Novinárom, ktorí zahynuli alebo utrpeli zranenia počas ruskej vojenskej invázie na Ukrajine, vzdáva hold výstava inštalovaná v jednom z parkov v ukrajinskej metropole Kyjev. "Vojna pokračuje, vojna sa neskončila. A je to vojna, v ktorej zomierajú naši občania, zomierajú v nej ukrajinskí i zahraniční novinári," uviedla vo štvrtok, v deň otvorenia výstavy, Teťjana Terenová, riaditeľka mimovládnej organizácie PEN Ukraine.

7:53 "Obranci Severodonecka sa budú musieť stiahnuť z mesta na nové a silnejšie pozície," uviedol gubernátor Luhanskej oblasti Hajdaj. Kritická infraštruktúra bola podľa neho zničená, 80 percent obytných budov sa bude musieť strhnúť.

7:48 Žiadne mesto v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny už nie je bezpečné pre civilné obyvateľstvo, vzhľadom na stupňujúce sa boje medzi ukrajinskými vojakmi a ruskými inváznymi jednotkami. Uviedol to donecký gubernátor Pavlo Kyrylenko, ktorého v piatok citovala agentúra AFP.

"V Doneckej oblasti nie je miesto, nie je mesto, kde by to bolo bezpečné," povedal Kyrylenko s odvolaním sa na najnovšie poznatky tajných služieb.

7:35 Ukrajinci mali dostať rozkaz, aby sa stiahli zo Severodonecka. Východoukrajinské mesto je takmer úplne zničené, uviedol gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Posledný ruský útok na priľahlý Lysyčansk bol podľa neho odrazený, boje však pokračujú v okolí.

7:20 Vojenské lietadlo IL-76 havarovalo neďaleko ruskej Rjazani, informujú miestne médiá. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že príčinou tohto incidentu bol problém s motorom.

6:45 Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny informoval o tom, že Bielorusko by mohlo poskytnúť pomoc ruskej armáde vo forme vojenskej techniky, ktorá je momentálne vyradená z prevádzky.

6:30 Lídri európskych krajín udelili vo štvrtok večer na summite EÚ v Bruseli Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskych krajín. Informoval o tom predseda Európskej rady Charles Michel na Twitteri. Viac si môžete prečítať aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok