Izrael zmierňuje blokádu, obyvateľom dovolí štrk

SITA
27.12.2012 14:30

Uvoľnenie má umožniť súkromným firmám a jednotlivcom dovážať zo zahraničia stavebniny, čo mali doteraz dovolené výlučne medzinárodné humanitárne organizácie.

Izrael zmierňuje blokádu, obyvateľom dovolí štrk
SITA

Izraelská vláda pristúpila k sľubovanému zmierneniu blokády palestínskeho Pásma Gazy, ktorého obyvatelia budú mať po niekoľkých rokoch opäť možnosť dovážať stavebné materiály. Tlačovú agentúru AFP o rozhodnutí v stredu informovali oficiálne zdroje, podľa ktorých Izraelčania týmto spôsobom plnia podmienky novembrového prímeria s hnutím Hamás ovládajúcim izolované územie na pobreží Stredozemného mora.

Uvoľnenie má umožniť súkromným firmám a jednotlivcom dovážať zo zahraničia stavebniny, čo mali doteraz dovolené výlučne medzinárodné humanitárne organizácie. "Od nedele bude cez priechod Kerem Šalom na juhovýchode Gazy denne okrem piatku a soboty privážať štrk pre komerčný sektor až 20 kamiónov," uviedol pre AFP jeden z palestínskych predstaviteľov.

"Je to prvýkrát od začiatku blokády v polovici roka 2007, keď Izrael umožní dovoz štrku pre súkromný sektor." Hovorca príslušného orgánu izraelského ministerstva obrany zmenu politiky potvrdil s tým, že povolený bude aj dovoz ťažkých stavebných strojov, ako sú napríklad buldozéry. Dodal, že v prípade udržania pokojnej situácie by malo nasledovať ďalšie uvoľnenie, pričom Izraelčania tiež údajne "pracujú na zlepšení systému zásobovania elektrinou na severe Gazy".

Izrael začal obmedzovať dovoz tovaru do Pásma Gazy už v roku 2006, keď palestínski militanti pri jednom z cezhraničných útokov zajali vojaka židovského štátu. V nasledujúcom roku blokádu sprísnil v reakcii na konanie Hamásu, ktorý po víťazstve vo voľbách na území násilím prevzal moc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok