Sulík si vie predstaviť Procházku ako prezidentského kandidáta

TASR
27.12.2012 14:00

Poslanec za KDH Radoslav Procházka by bol prijateľný prezidentský kandidát aj pre voličov SaS. V rozhovore to vyhlásil šéf liberálov Richard Sulík, ktorý Procházkovo meno spomenul na jednom zo stretnutí s opozičnými lídrami.

Sulík si vie predstaviť Procházku ako prezidentského kandidáta
SITA

"Myslím si, že je to človek na jednej strane konzervatívny, na druhej strane je prijateľný pre liberálneho voliča. Dokáže osloviť oveľa širšie spektrum, ako keď je len vyhranený na určitý segment voličov. Mne osobne sa tiež páči, že je mladý, smelý, má zdravú drzosť, preto som jeho meno spomenul," vysvetlil svoju motiváciu Sulík.

Na otázku, akú odozvu jeho krok vyvolal, odvetil, že niektorým sa to pozdávalo viac, iným menej. "Ja som na nejakom stretnutí s opozičnými lídrami spomenul meno Radoslava Procházku a nejakou indiskréciou sa to dostalo do médií. Ja som ho ale nenavrhol ako kandidáta SaS," zdôraznil Sulík.

Šéf liberálov zároveň priznáva, že si vie predstaviť niekoľko dobrých mien, ktoré majú šancu zvíťaziť proti Robertovi Ficovi, ale väčšie šance bude mať kandidát vtedy, ak bude dohoda celej opozície. "Áno, povedal som nejaké mená, veď to nie je zakázané, ale nevyzerá to tak, že sa oni (Ľudová platforma) dokážu na čomkoľvek dohodnúť," myslí si.

Sulík zopakoval, že kritériá SaS na prezidentského kandidát sú, aby to nebol človek s minulosťou v KSČ a spolupracovník ŠtB. "Po tom, čo Slovensko 20 rokov od svojho vzniku má ešte stále komunistického prezidenta, si myslím, že už toto kritérium je náročné. Mať opäť komunistického prezidenta by nebolo dobré. Myslím si, že s kritériami to netreba preháňať, lebo ak si ich každá strana dá veľa, môže sa stať, že prienik bude nulový. Naším ďalším kritériom tiež je, že musí byť prijateľný pre liberálneho voliča," uzavrel.

Figeľ sa vraj urputne bráni

O kandidatúre na prezidenta s Procházkom opakovane hovorili dvaja predsedovia pravicových strán. Procházka to dnes uviedol s tým, že líder KDH Ján Figeľ sa tomu údajne veľmi urputne bráni.

"Ja sa určite nebudem nikam pchať ani ponúkať, touto otázkou sa preto vôbec nezaoberám. Mojou primárnou ambíciou v politike je zmena štátu podľa vzoru Alfa, všetko ostatné, vrátane akýchkoľvek funkcií, sú iba nástroje," vysvetlil Procházka.

Hovorca KDH Matej Kováč reagoval, že o kandidátovi na prezidenta prebiehajú rokovania a zatiaľ sa o konkrétnych kandidátoch nehovorí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok