Europol identifikoval obchodníkov s ľuďmi zameraných na utečencov z Ukrajiny. Obetiam ponúkali žiarivejšiu budúcnosť

TA3 TASR
23.6.2022 14:55

Organizácia Europol, ktorá sa v rámci EÚ zaoberá prevenciou a potláčaním organizovanej trestnej činnosti, vo štvrtok oznámila, že identifikovala deväť podozrivých obchodníkov s ľuďmi zameriavajúcich sa v on-line priestore na ukrajinských utečencov. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Dokonči: Mariupoľ príbeh
TASR/AP

Ide o výsledok akcie, ktorá sa konala vo virtuálnom priestore 23. mája. Vyšetrovatelia vtedy monitorovali 125 on-line platforiem v 14 rôznych krajinách, pričom sa im podarilo identifikovať deväť podozrivých obchodníkov s ľuďmi, deväť potenciálnych obetí a 42 podozrivých platforiem.

Ako spresnila agentúra AFP, vyšetrovatelia preverovali príspevky ponúkajúce utečencom pomoc s dopravou, ubytovaním a prácou - niektoré z nich ju opísali ako "fotografovanie" a dávali prísľuby "žiarivej budúcnosti".

Vyšetrovatelia monitorovali aj zoznamovacie a náborové stránky, ako aj platformy ponúkajúce sexuálne služby. Europol uviedol, že akcia umožnila získať nové poznatky o nebezpečenstve vykorisťovania, ktorému môžu byť ukrajinskí utečenci vystavení pri hľadaní zamestnania.

Europol už v marci varoval, že Ukrajinci utekajúci pred vojnou, ktorú 24. februára na území ich vlasti rozpútalo Rusko, sú po príchode do EÚ vystavení riziku, že sa dostanú do sietí obchodovania s ľuďmi, preto vyzval hostiteľské krajiny, aby boli ostražité.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok