Nemecko vyhlásilo stav ohrozenia pre problémy s dodávkami plynu. Ceny sa zatiaľ nemenia

TA3 ČTK
23.6.2022 11:07

Nemecká vláda vyhlásila kvôli problémom s dodávkami plynu stav ohrozenia, čo je druhý varovný stupeň. Vo štvrtok to na mimoriadnej tlačovej konferencii oznámil minister hospodárstva Robert Habeck.

Priame dopady na domácnosti nové opatrenia zatiaľ mať nebude, s úpravou cien sa zatiaľ nepočíta. Vláda sa ale ešte viac zameria na plnenie zásobníkov, podľa Habecka na nákup plynu do zásoby vláda uvoľnila dodatočných 15 miliárd eur.

"Bezpečnosť zásobovania plynom je zatiaľ zaistená, plyn sa ale v Nemecku stáva nedostatkovou surovinou," povedal Habeck o dôvodoch, prečo Nemecko prechádza zo stupňa včasného varovania na stupeň ohrozenia. Stupeň včasného varovania vláda vyhlásila v marci v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu a na očakávané problémy s dodávkami plynu z Ruska.

Podľa Habecka je nevyhnutné hľadať úspory v spotrebe plynu. Pomôcť môžu nielen priemyselní odberatelia, ale aj domácnosti. "Domácnosti môžu prenastaviť a upraviť hydraulické vyváženie svojej vykurovacej sústavy. Takéto kroky môžu znieť banálne a možno úsmevne, ale môžu v prípade 41 miliónov nemeckých domácností znamenať zásadný rozdiel," povedal minister o úsporách v spotrebe.

Ministerstvo hospodárstva teraz pracuje na aukčnom modeli úspor plynu, kedy by priemysel mohol túto surovinu nakupovať, zároveň by získal odmeny, pokiaľ by plyn nevyužil.

Ceny sú už beztak vysoké

Habeck súčasné ceny energií a plynu označil už aj tak za príliš vysoké a uviedol, že s ďalším navyšovaním je nutné počítať. Vláda ale zatiaľ neaktivuje opatrenia, ktoré by podľa zákona o energetickej bezpečnosti umožnilo dodávateľom upraviť ceny tak, aby finančné problémy neohrozili celý trh s plynom.

Minister zároveň upozornil, že ďalšie kroky môžu nasledovať. Stať sa tak môže, pokiaľ sa tok plynu plynovodom Nord Stream 1 nevráti do normálu. Týmto produktovodom sa prepravuje plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora. Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom minulý týždeň výrazne obmedzila dodávky týmto plynovodom, čo zdôvodňuje oneskorením pri oprave kompresorových turbín firmou Siemens Energy. Habeck však obmedzenie dodávok označil za politicky motivovaný krok a za hospodársky útok na Nemecko.

Vláda chce naďalej dosiahnuť do decembra naplnenie zásobníkov plynu na najmenej 90 percent, zatiaľ je to 58 percent. Pomôcť má tiež spomínaných 15 miliárd eur. Tie Habeck neoznačil ako dotáciu, ale za prostriedky na zabezpečenie likvidity spoločností, ktoré plyn zaisťujú.

Habeck na tlačovej konferencii tiež uviedol, že terajšia vážna situácia je vyústením toho, že Nemecko sa dlho v zásobovaní energetickými surovinami spoliehalo na Rusko. "Musíme to teraz čo najrýchlejšie napraviť," povedal. Nemecko kvôli posilneniu energetickej nezávislosti hľadá nových dodávateľov, plánuje vybudovať terminály na skvapalnený zemný plyn a masívne investovať do obnoviteľných zdrojov energie. Využiť chce aj uhoľné elektrárne, ktoré sú teraz odstavené, ale naďalej sú ako energetická záloha v pohotovosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok