Ruská vláda bojuje s alkoholizmom, zdražuje vodku

TASR
27.12.2012 12:55

Ruská vláda vyhlásila boj proti alkoholizmu a zvyšuje cenu najobľúbenejšieho domáceho alkoholu. Cena vodky od 1. januára vzrastie približne o tretinu, informuje internetový portál nemeckého týždenníka Der Spiegel. Pollitra vodky bude stáť v prepočte prinajmenšom 4,20 eura.

Ruská vláda bojuje s alkoholizmom, zdražuje vodku
wikipedia.org

Alkohol sa vraj ročne podieľa na smrti pol milióna Rusov. Preto ruská vláda v lete schválila zákon, ktorý drasticky obmedzuje reklamu na alkoholické nápoje s obsahom alkoholu vyše 5 %. Od budúceho roka bude platiť zákaz reklamy na tlačoviny, internet a dokonca aj krčmy.

Ešte väčší účinok by malo mať zvýšenie ceny vodky. Od prvého januára budú Rusi musieť zaplatiť výrazne viac. Doteraz stála pollitrová fľaša vodky prinajmenšom 125 RUB (3,10 eura), od januára bude stáť minimálne 170 RUB.

Príčinou zdraženia vodky je výrazné zvýšenie spotrebnej dane na čistý alkohol z 300 RUB na 400 RUB na liter, informovala v stredu (26. 12.) agentúra Interfax s odvolaním sa na príslušný regulačný úrad. Preto zdražejú aj ďalšie druhy tvrdého alkoholu, ako napríklad koňak alebo brandy. Informoval o tom portál spiegel.de.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok