Spojené štáty chcú Afganistanu po zemetrasení pomôcť, hľadajú spôsoby

TA3 TASR
22.6.2022 22:58

Spojené štáty vyjadrili v stredu žiaľ nad ničivým zemetrasením v Afganistane a oznámili, že budú hľadať všetky spôsoby pomoci - aj prostredníctvom rozhovorov s vládcami z hnutia Taliban. Informácie priniesla agentúra AFP.

Spojené štáty chcú Afganistanu po zemetrasení pomôcť, hľadajú spôsoby
TASR/AP

"Spojené štáty sú hlboko zarmútené, keď vidia následky ničivého zemetrasenia, ktoré vzalo v Afganistane životy najmenej 1000 ľuďom," povedal Jake Sullivan, poradca prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť. "Prezident Biden sleduje vývoj situácie a nariadil USAID a ďalším partnerom federálnej vlády, aby posúdili možnosti americkej pomoci pre tých najhoršie zasiahnutých," dodal Sullivan, pričom spomenul Agentúru USA pre medzinárodný rozvoj.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken uviedol, že USA sú v kontakte s humanitárnymi organizáciami v Afganistane, ktoré dostávajú pomoc z Washingtonu. "Americkí humanitárni partneri už reagujú, napríklad posielajú lekárske tímy na pomoc zasiahnutým ľuďom, a posudzujeme aj ďalšie možnosti pomoci," napísal Blinken vo vyhlásení.

Ničivé zemetrasenie nastalo takmer rok po tom, čo Biden ukončil dvadsaťročnú americkú vojenskú prítomnosť v Afganistane a povstalci z militantného hnutia Taliban bleskurýchlo ovládli krajinu. Spojené štáty sa zapájajú do rozhovorov s radikálmi, ale odmietajú uznať vládu Talibanu - vyhlasujú, že chcú vidieť pokrok v kľúčových amerických prioritách vrátane prístupu k ženám.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price povedal, že USA sú otvorené diskusii s Talibanom, ale nemajú informácie o tom, že by faktická vláda Afganistanu už požiadala o pomoc. "Domnievam sa, že humanitárna reakcia na zemetrasenie bude v najbližších dňoch témou rozhovorov medzi predstaviteľmi USA a Talibanu," uviedol Price novinárom. Zemetrasenie s magnitúdou 5,9 postihlo odľahlú, drsnú časť východného Afganistanu, ktorý patrí k najchudobnejším krajinám na svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok