Rodiny podľa Matoviča vyhrali. Tomáš ho označil za klamára, Viskupič odmietol dohodu so Smerom

TA3
22.6.2022 21:26

Parlament prelomil veto prezidentky Zuzany Čaputovej a takzvaný protiinflačný balíček prešiel. Časť koalície však bola proti a situácia je medzi partnermi vo vláde opäť napätá. Čo bude nasledovať? V Téme dňa diskutovali Igor Matovič, Erik Tomáš a Marián Viskupič.

tema_22.jpg
TA3

Balík má prehodnotiť Ústavný súd

Prezidentka Zuzana Čaputová už avizovala, že v prípade prelomenia jej veta sa obráti na Ústavný súd. "Loptička zostala u nej, ak dokoná plán, ktorý avizovala, bude niesť plnú zodpovednosť za to, ak bude pomoc pre rodiny odmietnutá," reagoval v TA3 minister financií Igor Matovič. "Na jej mieste by som urobil dva kroky späť a zamyslel sa nad tým, túto pomoc by mala podpísať a nehľadať výhovorky," dodal.

Viskupič zo strany SaS rozhodnutie prezidentky rešpektuje. "Je to jej plné právo. My to rešpektujeme," uviedol s tým, že celá táto vec je podľa neho skôr o ministrovi Matovičovi. "Môže sa stať, že nakoniec nepomôžeme nikomu, Ústavný súd môže ten zákon stopnúť," povedal.

Tomáš: Vznikla nová temná koalícia

Erik Tomáš zdôraznil najmä to, akým spôsobom tento balík prešiel. "Vznikla nová temná koalícia, s takouto novou väčšinou sa bude pokračovať bohužiaľ ďalej," reagoval na to, že za balík hlasovalo hnutie Sme rodina, OĽANO, nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu a poslanci pôsobiaci v ĽSNS. Celú diskusiu považuje za zmätenú. "Niektoré časti obyvateľstva nedostali žiadnu pomoc, toto nie je protiinflačný balík, aké boli v iných krajinách," vyčítal ministrovi financií.

Matovič však reagoval s tým, že s fašistami hlasovali všetci, niektorí za rodiny a iní proti rodinám. "Nekomunikovali sme s nimi, oni sa len pridali a podporili rodiny," spresnil s tým, že Sulík sa podľa neho len vyhováral a dohodol sa so šéfom Smeru Robertom Ficom. Poslanci Smeru-SD sa v parlamente totiž zdržali alebo boli proti. "Posledné dva týždne tu bola veľmi nefér kampaň, nakoniec im to nevyšlo. Prezidentka prehrala, na Ústavnom súde bude tvrdohlavá a pomstychtivá," uviedol.

Viskupič: Porušili koaličnú zmluvu

Tým, že OĽANO hlasovalo so Sme rodina proti zvyšným partnerom koalície, porušili podľa Viskupiča koaličnú zmluvu. "Dohody so Smerom sú absolútna hlúposť, SaS od začiatku vyjadrovala svoje výhrady a postoj," reagoval na kritiku šéfa OĽANO.

Erik Tomáš označil Matoviča za klamára, Hlasu vraj o samotnom hlasovaní v parlamente nikto nedával pokyny. "Od začiatku sme hovorili o tom, že návrh podporíme, ak budú podporení dôchodcovia a pracujúci ľudia," uviedol s tým, že Matovič rozdeľuje spoločnosť. "Sedí na peniazoch a ľuďom to nepustí," kritizoval Tomáš. Opatrenia mali byť podľa neho prijaté pre celé obyvateľstvo, táto pomoc je vraj veľmi malá a nie je riešením krízy so zdražovaním. "Seniori vidia, že ste im nič nedali," povedal Matovičovi.

Minister financií naopak oponoval s tým, že klame Tomáš. "Skrýva sa za dôchodcov, my im pomôžeme, ideme ale rad radom, robíme na všetkom," dodal.

SaS sa po hlasovaní v národnej rade vyjadrila s tým, že na koaličné rady sa zatiaľ nevráti. "Máme veľký problém s tým, čo sa dialo, rozmýšľame, či to má ešte zmysel," povedal s tým, že SaS sa ešte musí zamyslieť nad tým, čo bude ďalej.

Samosprávy čakajú ťažké časy

Do diskusie sa zapojil aj prezident Únie miest Slovenska a primátor mesta Trenčín Richard Rybníček. Samosprávy prijatý zákon kritizovali aj z toho dôvodu, že zasiahne do ich financií.

"Je ťažké predvídať, čo sa bude diať v rámci veľkej politiky. Mnohé zákony sa prijímajú ako na bežiacom páse a zasahujú do rozpočtov miest a obcí. Budeme musieť asi dramaticky zastaviť rozvoj miest a spomaliť," vysvetlil a doplnil, že ako mestá a obce strácajú v rámci Európy konkurencieschopnosť. 

"Je pravda, že stúpajú príjmy pre samosprávy, ale naša predstava je taká, že by štát mal byť rád, že do rozpočtov miest a obcí prichádza viac peňazí, že dokážu rozvíjať a poskytovať kvalitnejšie služby, mal by to podporovať. Teraz je to ale tak, že nám z tých príjmov zoberú peniaze do toho balíčka. Je to problém. Mal sa tvoriť z iných financií," uviedol Rybníček.

Matovič na Rybníčkove slová reagoval s tým, že jeho prísľub voči primátorom a starostom platí. Tí, ktorí by sa ocitli v problémoch, od neho dostanú pomoc. "Môžu kalkulovať s tým, že nebudú musieť meniť žiaden rozpočet," dodal.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok