Štrnásť dier po guľkách. Ukrajinský fotograf a jeho sprievodca boli Rusmi chladnokrvne popravení

TA3 TASR
22.6.2022 10:07

Mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc zverejnila v stredu vyšetrovaciu správu o okolnostiach smrti ukrajinského fotoreportéra a novinára Maxa Levina a vojaka Olexija Černyšova, ktorý ho sprevádzal. Reportéri bez hraníc dospeli k záveru, že obaja muži boli "nepochybne chladnokrvne popravení" ruskými vojakmi.

Štrnásť dier po guľkách. Ukrajinský fotograf a jeho sprievodca boli Rusmi chladnokrvne popravení
Twitter/KyivPost

Telá našli v lese na frontovej línii

Telá týchto dvoch mužov sa našli 1. apríla v lese na frontovej línii severne od Kyjeva. Reportéri bez hraníc vo svojej správe konštatujú, že boli zastrelení "po tom, čo ich pravdepodobne vypočúvali a mučili ruské sily ešte v deň ich zmiznutia" 13. marca 2022. Levin nebol zapojený do "žiadnej vojenskej činnosti" a naposledy ho videli v civilnom oblečení. Informovali o tom agentúra AP a denník Le Monde. Fotoreportér mal na ruke modrú pásku podobnú tým, aké nosia ukrajinskí vojaci. "Novinári na frontovej línii museli nosiť túto pásku, aby ich ukrajinskí vojaci identifikovali ako 'priateľov'," uviedla mimovládna organizácia.

Levin mohol poskytnúť informácie

Dodala, že novinár sa s niektorými ukrajinskými vojakmi na fronte pod Kyjevom poznal od roku 2014, keď pokrýval vojnu v Donbase. "Levin mohol ukrajinským vojakom poskytnúť informácie zo svojho dronu, vrátane správ o postavení ruských jednotiek". Konštatuje však súčasne, že svoj dron používal predovšetkým na novinárske účely. 

V polovici marca, keď sa ruské velenie ešte nevzdalo myšlienky na ofenzívu na Kyjev, Levin o situácii na fronte informoval tak, že predával svoje fotografie a zábery z dronu viacerým médiám vrátane agentúry Reuters. Niekoľko dní pracoval aj ako asistent fotografa a vojnového reportéra Patricka Chauvela, s ktorým RSF viedli vyšetrovanie okolností Levinovej smrti. Podľa prvých svedectiev, krátko pred svojou smrťou hľadal v lesoch svoj fotodron.

Boli chladnokrvne popravení

V zhorenom trupe auta, ktoré použili Levin a Černyšov a stále sa nachádza na mieste činu, napočítala 14 dier po guľkách. Neďaleko sa našli opustené pozície ruských jednotiek, z toho jedna s nastraženou mínou. Zostali tam aj zvyšky pohotovostnej dávky potravín, škatuľky od cigariet a iné odpadky, ktoré tu zrejme zanechali ruskí vojaci. Takisto tam zostali i niektoré osobné veci obetí vrátane Černyšovových dokladov a častí jeho nepriestrelnej vesty a prilba fotografa.

Ukrajinský tím s detektormi kovov objavil dokonca guľku v zemi, kde ležalo Levinovo telo. Tento nález naznačuje, že Levin "bol pravdepodobne zabitý jednou, možno dvoma guľkami vystrelenými zblízka, keď už bol na zemi". V blízkosti miesta nálezu Černyšovovho spáleného tela sa našiel aj kanister na benzín. Reportéri bez hraníc uviedli, že ich zistenia "ukazujú, že títo dvaja muži boli nepochybne chladnokrvne popravení", napísala AP.

Zhromaždené dôkazy odovzdali

Zhromaždené dôkazy a desiatky fotografií odovzdali ukrajinským vyšetrovateľom, pričom informovali, že nie sú schopní potvrdiť, či boli telá mužov podrobené pitve, čo je krok nevyhnutný pri vyšetrovaní ich smrti. Zároveň vyzvali ukrajinské obranné a spravodajské služby, aby vyšetrovateľom poskytli všetky informácie o ruských jednotkách, ktoré obsadili danú oblasť počas neúspešného útoku na Kyjev v počiatočnej fáze momentálne už štvrtý mesiac trvajúcej vojny.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok