Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektronické tetovanie z grafénu monitoruje krvný tlak v priebehu času

Elektronické tetovanie z grafénu monitoruje krvný tlak v priebehu času
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci vyvinuli nové elektronické „tetovanie“, ktoré dokáže nepretržite monitorovať krvný tlak pacienta. Elektronické tetovanie je vyrobené z grafénu a možno ho nosiť dlhý čas bez toho, aby prekážalo, čo umožňuje získať lepšie zdravotné údaje.

Mať manžetu utiahnutú okolo ruky v ordinácii lekára alebo doma je štandardná metóda merania krvného tlaku, ale nie je to ten najspoľahlivejší spôsob. Je to len jeden údaj, ktorý nemusí zachytiť celý obraz, a môže byť ovplyvnený momentálnou náladou človeka. Na skutočné pochopenie fungovania organizmu je preto potrebné nepretržité monitorovanie, ktoré sa však mimo kliniky ťažko vykonáva. Inteligentné hodinky a fitness náramky sa môžu zdať ako riešenie, no zatiaľ nie sú dostatočne spoľahlivé na to, aby zvládli túto úlohu. Majú totiž tendenciu sa pohybovať a sú príliš jednoduché.

Aj preto sa v rámci novej štúdie vedci z Texaskej univerzity A&M a Texaskej univerzity v Austine vyvinuli menej invazívne zariadenie, ktoré dokáže merať krvný tlak v priebehu času. Zariadenie sa nazýva ako „e-tattoo“, čiže elektronické tetovanie. Tvorí ho grafénový senzor obalený v lepivom materiáli, ktorý je zrejme dostatočne pohodlný na dlhodobé nosenie a nehýbe sa.

Elektronické tetovanie na báze grafénu sa neinvazívne prilepí na kožu a môže monitorovať krvný tlak pacienta v priebehu času.

Toto zariadenie vykonáva merania krvného tlaku pomocou novej metódy, takže tím musel vyvinúť modely strojového učenia na analýzu nameraných hodnôt. Technológia funguje tak, že sa do pokožky púšťa slabý elektrický prúd a meria reakciu tela. Ide o hodnotu nazývanú ako bioimpedancia, ktorá má nepriamu súvislosť s krvným tlakom, a ktorú dokážu vypočítať nové modely strojového učenia.

Počas testov dokázalo grafénové elektronické tetovanie presne monitorovať krvný tlak v tepnách počas viac ako 300 minút. V konečnom dôsledku tím dúfa, že sa mu podarí vyvinúť technológiu do podoby elektronického tetovania, ktoré budú môcť pacienti nosiť dlhodobo na meranie krvného tlaku v rôznych situáciách, vrátane spánku, cvičenia a počas stresu. Tieto údaje sú dôležité na diagnostiku alebo monitorovanie zdravotných stavov.

Výskum bol uverejnený v magazíne Nature Nanotechnology.