V Budapešti bol zadržaný najhľadanejší brazílsky narkobarón. Prezývajú ho Brazílsky Escobar

TA3 ČTK
21.6.2022 21:48

V maďarskej metropole dnes zadržali najhľadanejšieho brazílskeho narkobaróna Sergia Roberta de Carvalha, prezývaného Brazílsky Escobar. Jeho kartel podľa polície dopravil za niekoľko rokov do Európy najmenej 45 ton kokaínu. Informovala o tom agentúra EFE s odvolaním sa na brazílsku federálnu políciu.

Kolumbia drogy kokaín (SITA/AP)
SITA/AP

Šesťdesiatdvaročný Carvalho bol na takzvanom červenom zozname Interpolu kvôli obvineniu z vedenia zločineckej organizácie, ktorá dodávala drogy do Európy. Zadržaný bol v Budapešti maďarskou políciou vďaka spolupráci s bezpečnostnými zložkami ďalších krajín. Podľa brazílskych médií cestoval na falošný mexický pas a pri zatýkaní nekládol odpor.

Niekdajší brazílsky vojenský policajt Carvalho riadil od roku 2017 kartel, ktorý podľa polície dopravil z Brazílie najmenej 45 ton kokaínu do Nemecka, Belgicka, Španielska, Talianska a Francúzska. Podozrivý je aj z prania špinavých peňazí, na čo využíval nákup zdravotníckeho materiálu na boj s pandémiou covidu-19.

Carvalho bol zatknutý už v roku 2018 v Španielsku, kde čelil obvineniu z dopravy 1,7 tony kokaínu loďou do Galície. Podarilo sa mu ale dosiahnuť prepustenie na kauciu a keď mal stáť pred súdom, fingoval svoju smrť falošným úmrtným listom. V roku 2020 zo Španielska utiekol, napísala agentúra EFE.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok