Mali by sme strieľať medveďov? Kuffa je za, Karahuta nechce likvidovať chránené zvieratá

TA3 TASR
21.6.2022 20:37

Stretnutia s medveďmi sú čoraz častejšie a to sa ešte naplno nezačala letná sezóna. Starostovia z Podpoľania, aj iných regiónov sa búria a žiadajú štát o zásah. Čo je potrebné urobiť na to, aby sme predišli smrteľným zraneniam na oboch stranách? Znamená regulácia, či manažment medveďa automaticky jeho odstrel a zníženie populácie?

Do ulíc vyšli aj nahnevaní obyvatelia Podpoľania a ďalších regiónov. Protestným pochodom v Banskej Bystrici chceli upozorniť na to, že štát podľa nich ignoruje útoky medveďov na človeka. Ochranári to však odmietajú. Tvrdia, že prijali celý rad opatrení. Ich súčasťou má byť už čoskoro aj odstrel problémových jedincov.

Presný počet medveďov je podľa Jána Mičovského, bývalého ministra pôdohospodárstva neznámy. “Je možné stanoviť tak počet medveďov, aby vyhovel aj tým, čo ich chcú veľa a aj tým, čo ich chcú málo,“ povedal. Podľa Mičovského je na Slovensku momentálne vyše dvetisíc medveďov. Regulácia je pre neho dôležitá, lebo sa obáva, že podľa odhadov bude na Slovensku v roku 2025 vyše tritisíc medveďov.

“Nie je v záujme nikoho z nás, aby sme likvidovali chránené zvieratá,“ povedal Jaroslav Karahuta, predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Poukazuje však na fakt, že opatrenia a reguláciu majú byť určené pre ľudí a nie medveďov. Tieto regulácie “majú vytvoriť podmienky na to, aby ten človek spolunažíval so zvieratami v prírode“. Karahuta vyzval na to, aby vyhral zdravý rozum a nie strach.

Richard Takáč, poslanec NR SR, obvinil ministra životného prostredia Jána Budaja za situáciu s medveďmi. “Medveď je jedným z dôvodov na odvolanie ministra Budaja,“ povedal. Takáč hovorí o totálnom zlyhaní pri ovládaní počtu medveďa hnedého na Slovensku. “Medveď hnedý je na Slovensku premnožený, to je realita,“ vyhlásil Takáč. Odhaduje, že pravý počet medveďa je medzi dva a pol tisíc až tritisíc jedincov.

“Dnes ich máme mať medzi tri až štyritisíc,“ povedal Filip Kuffa, nezaradený poslanec NR SR. Uviedol, že to vyplýva z uverejneného prieskumu o počte medveďa hnedého z roku 2014. Kuffa sa prikláňa skôr k nižšiemu odhadu. “V minulosti fungoval odlov,“ dodal. Podľa Kuffu, ak chceme dnes vyriešiť situáciu s medveďom hnedým na Slovensku a znížiť tak počet stretov, tak musíme odstrelom zredukovať ich počet.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok