Dvaja zajatí Američania sú v Donecku. Kremeľ ich označil za žoldnierov a nevylúčil trest smrti

TA3 ČTK
21.6.2022 10:53

Dvaja Američania, zajatí ruskými vojakmi na Ukrajine, sú vo väzobnej väznici na území separatistickej Doneckej ľudovej republiky, oznámila v utorok ruská agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z bezpečnostných zložiek DĽR.

Dvaja zajatí Američania sú v Donecku. Kremeľ ich označil za žoldnierov a nevylúčil trest smrti
TASR/AP

Rusi označujú oboch zajatcov, ktorí predtým slúžili v amerických ozbrojených silách, za žoldnierov. Podľa západnej tlače obaja muži slúžili ako dobrovoľníci v jednom z útvarov pravidelnej ukrajinskej armády.

"Dvaja americkí žoldnieri Alexander Drueke a Andy Huynh, ktorí boli zajatí na Ukrajine, sú v Donecku," povedal zdroj Interfaxu. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok potvrdil zajatie dvoch Američanov na Ukrajine. Peskov oboch mužov označil za žoldnierov, na ktorých sa nevzťahujú ženevské konvencie. Zúčastnili sa podľa neho nezákonných aktivít na území Ukrajiny a musia byť pohnaní na zodpovednosť za svoje zločiny.

Peskov nevylúčil, že Američanom nehrozí trest smrti. "Nič nemôžem zaručiť," povedal hovorca americkej televízii MSNBC. "Bude súd a bude rozhodnutie súdu," dodal. Ďalších troch cudzincov bojujúcich za Ukrajinu proti ruským inváznym silám - dvoch Britov a Maročana - súd v DĽR nedávno odsúdil na trest smrti za to, že sa bojov podľa súdu zúčastnili ako žoldnieri. Podľa tohto súdu sa na nich nevzťahujú ženevské dohovory o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami.

Kyjev súdy separatistickej republiky neuznáva a naopak tvrdí, že trojica bola členmi ukrajinských ozbrojených síl a teda sa na nich ženevské dohovory vzťahujú. Jeden z obhajcov odsúdených uviedol, že všetci traja sa proti verdiktu chcú odvolať. Nezávislosť separatistických "republik" v Donbase na východe Ukrajiny doteraz uznalo len Rusko, ktoré ich od jari 2014 pomáhalo vytvoriť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok