FOTO: Potopila sa extravagantná plávajúca reštaurácia, jej zjav prilákal i kráľovnú Alžbetu

ta3/hm ČTK
21.6.2022 09:39

Kultová hongkonská plávajúca reštaurácia Jumbo sa potopila v Juhočínskom mori necelý týždeň po tom, čo bola odvlečená od mesta.

FOTO: Potopila sa extravagantná plávajúca reštaurácia, jej zjav prilákal i kráľovnú Alžbetu
Profimedia

Reštaurácia sa v sobotu dostala do nepriaznivých poveternostných podmienok, keď preplávala okolo Paracelských ostrovov. Dovnútra vnikla voda a plavidlo sa začalo nakláňať. Nikto sa nezranil, ale snahy o záchranu lode zlyhali a v nedeľu sa potopila. "Na mieste nešťastia dosahuje voda hĺbku 1000 metrov, a preto je extrémne ťažké vykonávať záchranné práce," uviedla spoločnosť vo vyhlásení. Dodala, že ju táto nehoda nesmierne rozosmútila.

Extravagantná plávajúca reštaurácia Jumbo, podobajúca sa čínskemu cisárskemu palácu, patrila k najväčším turistickým magnetom Hongkongu. Od roku 1976 prijala viac ako 30 miliónov hostí, ktorí sa k jej bránam dostávali prívozom. Vo vnútri takmer 80 metrov dlhej, trojposchodovej reštaurácie, kotviacej v hongkonskom prístave Aberdeen, mohlo byť v jednu chvíľu vyše 2300 návštevníkov, medzi ktorých sa v priebehu rokov zaradili napríklad britská kráľovná Alžbeta II. či americký herec Tom Cruise, uvádza Insider.

V roku 2020 bol podnik nútený zatvoriť kvôli pandémii covidu-19 a všetok personál prepustili. Materská spoločnosť Aberdeen Restaurant Enterprises oznámila, že sa reštaurácia stala finančnou záťažou, pretože na jej údržbu boli ďalej vynakladané milióny hongkonských dolárov.

Od hongkonských brehov ju minulý utorok odtiahli vlečné člny. Spoločnosť uviedla, že má v pláne ju previezť na miesto, kde bude môcť kotviť s nižšími nákladmi, a kde bude možné vykonať údržbu. Pred odplávaním loď dôkladne prezreli námorní inžinieri a spoločnosť získala všetky potrebné povolenia. Teraz čaká na podrobnosti nehody od spoločnosti, ktorá mala na starosti odvlečenie lode.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok