Pleťová diéta: Ak si toto doprajete na jedálnom lístku, odvďačí sa vám za to aj pokožka

TA3/zm
26.6.2022 10:00

Starostlivosť o pleť nepozostáva len z používania kozmetických produktov. Tak ako dávate svojej tvári výživu zvonku, potrebuje aj vitamíny zvnútra. Zistite, ktoré potraviny by ste si mali dopriať podľa vášho typu pleti.

Pleťová diéta: Ak si toto doprajete na jedálnom lístku, odvďačí sa vám za to aj pokožka
Pexels

Máte zrelú pokožku alebo vás trápi akné? Každá pleť potrebuje iné živiny. Funguje to podobne ako pri výbere krémov. Tiež nepasuje jeden výrobok každej žene, tiež nesiahnete po prvom tégliku, ale preštudujete si, či je produkt určený na suchú, mastnú alebo unavenú pokožku.

Zrelá pokožka

Červená či podráždená pleť sú indikáciami, že máte suchú pokožku. Zároveň však do tejto kategórie patrí a zrelá pokožka, ktorá nemusí mať žiaden problém, len už skrátka nemáte tridsať. Obe sú v jednej kategórii práve preto, že nemajú dostatok hydratácie, preto hlavným krokom, ako zostaviť diétu pre pleť bude, zaradiť na dennej báze množstvo čistej vody a nesladených čajov, aspoň 2 litre a viac.

Príjem tekutín vám zaistia aj určité potraviny. Na vašom tanieri by sa mali objaviť uhorka, cuketa, melón či šťavnaté ovocie ako sú broskyne alebo mango. Ďalej potrebujete dodať pleti dobré tuky. Vekom totiž stráca elasticitu, ktorú dokážu mastné kyseliny nahradiť. Nachádzajú sa v orieškoch, rybách, ale aj avokáde.

Mastná pleť

Problematická pokožka, ktorá sa neustále leskne a má tendenciu byť vysypaný vyrážkami, potrebujú celkom inú skladbu jedál. Základom stravy by mal byť vo vašom prípade zinok, vitamín C a opäž zdravé tuky, ktoré majú protizápalové účinky.

Takmer všetky tieto ingrediencie nájdete v živočíšnych bielkovinách obsiahnutých napríklad vo vajíčkach, bielom mäse, strukovinách, orechoch, ale aj v probiotických jogurtoch. Naopak, sladké a príliš mastné jedlá môžu byť dôvodom, prečo sa neviete zápalov na tvári zbaviť a niekedy sa zhoršia.

Zmiešaný typ

Poviete si, že ak máte zmiešanú pleť, mali by ste mať i zmiešanú stravu a je to v podstate pravda. Tento typ pokožky potrebuje, aby ste na jedálnom lístku mali pestrosť a vyváženosť. Dbajte teda na to, aby ste prijímali rovnako proteíny ako aj sacharidy a tuky.

Pri výbere cukrov buďte obzvlášť opatrné. Okrem ryže a zemiakov môžete servírovať aj zdravé verzie ako je quinoa, bulgur alebo kuskus. Obmedziť by ste mali prehnané solenie, ktoré vysušuje pleť.

Témy: Krása
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok