Tipy, ako byť fit za pracovným stolom: Stačí vám minimum priestoru a námahy

TA3/zm
27.6.2022 08:00

Väčšina pracujúcich Slovákov má sedavé zamestnanie, a tak si zrejme nemusíme hovoriť o následkoch na chrbticu. Takto sa vám podarí udržať sa fit a bez boľavého chrbta.

Tipy, ako byť fit za pracovným stolom: Stačí vám minimum priestoru a námahy
Pexels

Stačí si osvojiť pár dobrých rád bolestí z vysedávania pred počítačom či za volantom budú minulosťou. Do formy sa dostanete aj v obmedzenom priestore, za pracovným stolom.

Ľadová kocka

Väčšina ľudí sa pri počítači hrbí, ale existuje jednoduchý fígeľ, ako si vždy spomenúť a vystrieť sa. Nalepte si na roh počítača slová ľadová kocka. Vždy keď sa na ne pozriete, mozog automaticky precíti, ako by ste kus ľadu mali za tričkom a vystriete sa podvedome. Naozaj to funguje!

20 minút

Pravidlo 20 minút je podobné ako prestávky v škole, akurát o niečo častejšie. Nastavte si na telefóne budík s opakovaním v tom intervale a vždy keď zazvoní, ponaťahujte sa. Alebo ešte lepšie, vždy sa postavte a v tomto čase vyriešte niečo, čo ste aj tak potrebovali. Ísť na toaletu, doplniť papier do tlačiarne, zaniesť spisy kolegyni alebo sa ísť napiť.

Postavte sa

Ďalší dobrý trik, ako si vyrovnať chrbticu, aj keď pracujete v kancelárii, je, postaviť sa pri všetkom, čo sa dá robiť stojmo. Kým si chystáte v kuchynke raňajky alebo obed, stojte, nesadajte si. Rovnako, keď obsluhujete kopírku alebo tlačiareň. Keď niečo vysvetľujete kolegom a idete za nimi do kancelárie, neusaďte sa hneď ako na návšteve, ide to aj postojačky, medzi dverami. Šetríte chrbticu aj čas.

Prezúvajte sa

Ak nosíte podpätky, veľmi jednoduchá rada znie, v práci sa prezúvajte. Noste si, ako školáci, prezuvky na rovnej podrážke. Aj takáto drobnosť prispieva k zdraviu chrbtice.

Choďte pešo

A napokon jedna tiež pomerne známa rada. Zabudnite na výťah, použite schody. Ak máte hodinky alebo aplikáciu v telefóne, ktorá vám meria kroky, uvidíte, koľko dokáže takýto zdanlivo banálny úkon zmeniť v celkovej dennej, týždennej či mesačnej aktivite.      

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok