Som dokonavý vid, vyhlásil Krajniak. Vláda podľa neho v čase pandémie urobila dve dobré strategické veci

TA3/Soňa Búranová
20.6.2022 21:38

Nezamestnanosť na Slovensku klesá a blíži sa k hodnotám, aké sme mali pred pandémiou. Situácia je však ďaleko od ideálu. Ako štát pomohol? Schváli koalícia Matovičov balíček? V Téme dňa na otázky odpovedal minister práce Milan Krajniak.

krajniak_9.jpg
TA3

Núdzový scenár

Do hlasovania o tzv. Matovičovom balíčku zostáva niekoľko hodín. „Mne to pripadá, žiaľ, ako v tej rozprávke Tom a Jerry. Kde sa Igor Matovič s Richardom Sulíkom naháňajú navzájom. Opozícia sa, žiaľ, správa veľmi podobne,“ hovorí Krajniak.

Sme rodina trvá na tom, aby od 1. júla platila aspoň časť pomoci rodinám, teda zvýšenie daňového bonusu a prídavku na dieťa. Informuje, že prezidentka ju nespochybnila, no zavetovala celý zákon a oznámil, že sú pripravení prelomiť jej veto. „A to so schválením jej pripomienok, aj bez schválenia jej pripomienok. Pre nás je najpodstatnejšie, aby tá pomoc od 1. júla platila,“ zdôraznil. Podľa neho by bolo najlepšie, ak by každý trochu ustúpil a aby balíček schválili po vzájomnej dohode.

Rozprava o prezidentkinom vete sa v parlamente začne v utorok. Vraví, že to, čo by bola najväčšia škoda, a čo vytýka nielen opozícii, ale aj SaS a OĽANO, je to, ak by sa kvôli tomu, že sa nevedia dohodnúť, neschválilo nič. Ak by k dohode nedošlo, Krajniak avizoval, že majú pripravený aj núdzový scenár a je pre neho dôležité, aby ľudia pomoc dostali.

Do pohybu

Minister práce v TA3 tiež povedal, že sa vždy snaží, aby na konci každého rokovania bola dohodnutá aspoň „malá vec“. „Ja tomu hovorím, že som dokonavý vid. Mám rád ľudí, ktorí sú v dokonavom vide. To znamená, že ideme niečo dokonať, keď už sa stretneme, ideme niečo urobiť, aby sme nejaké veci pohli,“ vysvetlil s tým, že inak by potom bolo stretnutie zbytočné.

Nezamestnanosť klesla

Krajniak v pondelok predstavil údaje o vývoji trhu práce na Slovensku. Konkrétne informoval o poklese nezamestnanosti vo všetkých krajoch, ale aj o zamestnanosti odídencov z Ukrajiny na Slovensku.

„Pandémia začala z hľadiska nezamestnanosti v marci. Približne už sme sa dostali na takú úroveň, ako keď začala. To je veľmi dôležité,“ povedal. No podľa neho je ešte dôležitejšie to, že pokles nezamestnanosti sa zrýchľuje. „Minulý mesiac sme mali 65 okresov, kde klesala zamestnanosť, teraz ich máme zo 79 už 75, čiže nezamestnanosť klesá na celom Slovensku,“ vysvetlil vo vysielaní a uviedol aj dôvod, prečo sa situácia zlepšila.

„Keď Smer vládol počas obdobia finančnej krízy v rokoch 2008 – 2010, oni veľmi podcenili finančnú pomoc. My sme dali 3,5 miliardy, oni dali vtedy šrotovné 60 miliónov,“ uviedol. Podľa neho sa to prejavilo aj na nezamestnanosti, ktorá prudko stúpla.

Dodal, že táto vláda počas pandémie urobila dve dobré strategické veci. „Investovali sme do udržania pracovných miest a povedali sme si, že za žiadnych okolností, pokiaľ sa to aspoň trochu bude dať, neobmedzíme priemysel v tom, že by sme zakázali ľuďom chodiť od práce. A to sa nám dnes extrémne vracia,“ uzavrel.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok